Vorige week betrapte ik mezelf er weer op. Ik ontmoette een oude bekende op straat en het ging niet zo goed met haar. En in plaats van dat ik echt naar haar luisterde had ik in mijn hoofd alweer allerlei ideeën en adviezen wat ze zou kunnen doen. En in een onbewaakt moment floepte een ongevraagd advies er ook zo uit.

Hoe irritant.

Gelukkig herkende ik wat er gebeurde en kon ik me herpakken. Want dat ongevraagde advies was helemaal niet dat waar de kennis behoefte aan had. Het enige wat ze nodig had was een luisterend oor en even een arm om haar schouder. Gezien worden met haar pijn en haar verdriet. Haar boosheid en frustratie.

En ja, dat kan soms ongemakkelijk voelen. Omdat je het de ander gunt dat het goed met hem of haar gaat. Maar als je niet echt luistert en meteen met je eigen meningen en adviezen aankomt (hoe goedbedoeld vaak ook) dan zie je de ander niet helemaal.

En dat valt nog niet altijd mee… echt luisteren. Zonder oordeel. Zonder ongevraagd advies.

Maar kijk eens naar jezelf: hoe fijn is het om even je hart te kunnen luchten bij een ander zonder ongevraagde adviezen? Je hart luchten terwijl iemand echt naar je luistert lucht op.

Als je merkt dat je je verhaal wilt delen en alleen behoefte hebt aan een luisterend oor kan het ook helpen om dat van tevoren aan te geven: ‘Ik wil even mijn verhaal doen en ik wil alleen dat je even naar me luistert. Ik hoef geen oplossingen, geen adviezen. Ik wil alleen dat je naar me luistert.’

Als je echt luistert naar de ander zorgt dat vaak ook voor een verbinding tussen jullie. En als je dingen hardop uitspreekt en iemand anders luistert oprecht dan helpt dat de ander al: die kan zijn/haar eigen gedachten ordenen en komt vaak al tot een inzicht of weet ineens wat de eerstvolgende stap is.

Heb je even niemand in de buurt met wie je kunt delen? Dan kan het ook helpen om hardop uit te spreken wat je bezighoudt. Dat voelt in het begin misschien wat onwennig als je tegen jezelf praat, maar niemand die het ziet. Je pen te trekken en van je af te schrijven is ook een fijne manier om je gedachten te ordenen en je hart te luchten als er even niemand in de buurt is.

Kun je wel een luisterend oor gebruiken en heb je behoefte aan helderheid? Vraag dan gerust een persoonlijk adviesgesprek met me aan. Ik luister naar je en we krijgen helderheid op je vraag of thema. Je bent welkom.