Hoe geef je zin aan je dag als je je baan verliest?
Deventer Werkcafé Live is dé plek voor iedereen op zoek naar werk. De workshops hebben tot doel om de deelnemers te helpen in hun zoektocht naar werk. Ook is er gelegenheid om je verhaal te delen met anderen en te netwerken. Dat daar grote behoefte aan is, blijkt uit de grote hoeveelheid aanmeldingen.
Binnen 2 uur na het versturen van de uitnodiging zaten alle workshops vol.
Deze middag zijn we met een groep mooie mensen aan de slag gegaan rondom het thema:
Hoe geef je zin aan je dag als je je baan verliest?
Dat hebben we gedaan aan de hand van de vicieuze cirkel waar je in kunt belanden als je je baan verliest.
Hoe ziet die vicieuze cirkel eruit?
1. Ieder mens wil van betekenis zijn.
Wil het gevoel hebben dat wat hij/zij erbij hoort. Dat je met dat wat je doet een zinvolle bijdrage levert aan een betere wereld.
2. Als je je baan verliest heeft dat veel impact.
Je baan verliezen roept allerlei emoties op. Je hoort er ineens niet meer bij. Je hebt geen collega’s meer. Boosheid. Waarom ik? Het is een proces van rouw waar je doorheen moet. Ook angsten en zorgen kunnen ontstaan. Hoe moet ik nu verder? Ook roept het verliezen van een baan vaak ook gevoelens van onzekerheid op. Hoe red ik het financieel? Doe ik er nog wel toe? Ook vermoeidheid speelt vaak een grote rol. Vermoeidheid die er vaak uitkomt op het moment dat je thuis komt te zitten. Eerder geef je er vaak niet aan toe.
3. Je raakt je vaste dagstructuur kwijt.
Met het verliezen van je baan verlies je vaak ook je vaste dagstructuur. Van de ene dag op de andere dag kom je thuis te zitten. En er is iets bijzonders met het fenomeen tijd: je gebruikt de tijd die je hebt. Moet er veel gebeuren dan krijg je veel gedaan. Je kunt de hele dag druk zijn met het zoeken naar een nieuwe baan. In je hoofd. Met het zoeken naar vacatures. Aan het eind van de dag heb je vaak een onvoldaan gevoel. Wat is er nu vandaag uit mijn vingers gekomen?
4. Op zoek naar een nieuwe baan.
Als je thuis komt te zitten, ga je vaak weer op zoek naar werk. De valkuil is om dan heel hard op zoek te gaan naar een nieuwe baan. Vaak passend bij wat je altijd gedaan hebt of bij je opleiding. Het is belangrijk om eerst goed los te komen van je vorige baan en deze periode een plek te geven. En om te gaan onderzoeken wie je bent en wat jij graag wilt. Het is een risico om lukraak op zoek te gaan naar werk en met hagel te schieten. Hoe beter jij weet wie je bent, wat je competenties zijn en wat je blij maakt, hoe meer kans je hebt om een baan te vinden die past bij jou.
5. Je solliciteert je suf.
Het kan een dagtaak zijn. Dat kost veel tijd en energie. En het is frusterend en werkt niet mee voor je zelfvertrouwen als je een afwijzingsbrief ontvangt. De ene keer heb je net niet de juiste papieren. De volgende keer ben je overgekwalificeerd. Het valt niet altijd mee om de afwijzing niet persoonlijk op te vatten.
6. Je raakt moedeloos en denkt: laat ook allemaal maar!
Als je al langere tijd solliciteert en het lukt niet kun je ook in de fase terecht komen dat je weinig energie hebt. Je kan in de fase terecht komen waarin je moedeloos raakt en denkt: Laat ook allemaal maar. Ik kruip wel met een dekentje op de bank. Een gevoel van schuld en schaamte kan ook meespelen. Je hebt de neiging om er niet meer op uit te gaan. Je mijdt sociale contacten. Angst voor de 2e vraag op feestjes (vraag 1: Wie ben je?): Wat doe je? Angst voor onbegrip van anderen. Bang voor de reacties van anderen. ‘Als je wilt werken, is er altijd werk’ is een opmerking die veel pijn kan doen.
7. Je moet solliciteren.
Je raapt al je moed weer bij elkaar en gaat weer aan de slag. Het maakt enorm veel verschil vanuit welke intentie je op zoek gaat naar een baan. Ga je op zoek naar een baan omdat je dat ‘wilt’? Of ga je op zoek naar een baan omdat het ‘moet’. Het is bijzonder om te ervaren dat je het verschil voelt in een sollicitatie of iemand graag een baan wil of moet solliciteren. De intentie waarmee je solliciteert is voelbaar voor degene die je sollicitatiebrief leest of met wie je een netwerkgesprek voert.
En dan zijn we weer bij de eerste stap: Iedereen wil van betekenis zijn.
Hoe geef je zin aan je dag? Wat geeft jou voldoening? Wat maakt jou blij? Welke bijdrage kun jij leveren om de wereld een beetje beter te maken? Dat kan zijn in een nieuwe baan. En dat kan ook heel goed zijn in vrijwilligerswerk dat je doet. Of als je je ontwikkelt door een cursus te doen om nieuwe vaardigheden te leren.
Veel herkenning en erkenning is zichtbaar in de groep deelnemers. Eerlijke verhalen. Maar ook tips en handvatten werden gedeeld met elkaar.
Tips & Handvatten om zin aan je dag te geven
- Zorg voor een vaste dagstructuur. Plan blokken in je agenda: sollicitatietijd, persoonlijke ontwikkeling, netwerkgesprekken, vrije tijd, huishouden, sociale contacten. En check ook achteraf hoe dit gegaan is. Stel bij waar nodig.
- Zorg goed voor jezelf: eet en drink gezond, beweeg, ga lekker naar buiten.
- Onderzoek: wat geeft mijn leven betekenis? En hoe geef ik daar vorm aan in deze tussen-fase
- Neem de tijd om te onderzoeken wat je volgende stap qua werk zou kunnen zijn. Dit zou een moment kunnen zijn om dat te gaan doen wat je echt graag wilt.
- Als je weet wat je graag wilt kijk dan of je je kennis kunt vergroten: vrijwilligerswerk, nieuwe dingen leren/jezelf ontwikkelen. Een training of cursus volgen.
- Zorg dat je zo helder mogelijk krijgt waar je naar op zoek bent in een baan. Commercieel/niet commercieel, onregelmatigheid of niet, welke talenten heb je en wil je graag inzetten. Hoe scherper je dit hebt voor jezelf hoe gerichter jij op zoek kan.
- Schakel je netwerk in of breid je netwerk uit.
- Als je solliciteert, een brief schrijft of dat netwerkgesprek voert, doe dat dan vanuit een positieve energie. Dat is voelbaar voor de ontvanger.
- Zoek een buddy die in hetzelfde schuitje zit. Af en toe klagen mag. Als je elkaar daarna weer een liefdevolle schop onder je kont geeft.
- Probeer de dingen die je doet, vanuit de intentie dat je iets graag ‘wil’ in plaats van ‘moeten’.
- Schrijf iedere dag 3 dingen op die goed gaan. Waar je tevreden over bent. Alles wat je aandacht geeft groeit.
- Vaak zit je hoofd vol stemmetjes met oordelen. Kijk of je deze opmerkingen ook zou maken tegen iemand van wie je houdt. Als dat niet zo is, kijk dan of je milder naar jezelf kan zijn. Minder oordelend.
- Verspreid afspraken die je hebt over de week zodat je iedere dag iets te doen hebt.
- Plan ook vrije tijd en ruimte in voor dingen die je energie geven.
- Loslaten: opschonen en opruimen in huis geeft ruimte. Ook in je hoofd.
- Nodig vrienden en vriendinnen bij je thuis uit. Dat dwingt je om op te ruimen en schoon te maken.
- Maak een mindmap over je verschillende levensgebieden: gezin, werk, vrije tijd, sociale contacten. Je ziet dan dat je leven niet alleen uit werk bestaat.
Welke tip of welk handvat past bij jou en zou jou kunnen helpen?
Hartelijke groet,
Aike Neuteboom-Borghuis
Cadeautje van mij voor jou!
Vraag nu het gratis het e-book aan: Nooit meer druk in je hoofd. 12 tips voor meer energie, innerlijke rust en voldoening. www.stroom8.nl/gratis/