Onderweg naar het Trouw-aan-jezelf-feest
Internationale vrouwendag vandaag. Op een regenachtige avond rij ik met een knalrode-over-de-top-jurk aan, naar theater Ludens in Voorburg. Waarom? Voor het trouw-aan-jezelf feest dat Janneke de Kler organiseert.

Janneke verloor twee jaar geleden op één dag haar baan en haar man vertelde dat hij wilde scheiden. Janneke bleef alleen met twee dochters achter. Toen besloot ze, op de bodem, dat ze ondernemer wilde worden. Om het vanaf nu op haar manier te doen. Trouw te zijn aan haarzelf.

Dat was niet makkelijk. Maar nu, twee jaar later heeft ze een succesvol bedrijf én sinds een jaar een eigen online tv-show: Lefcoaching tv (www.deschitterendeondernemer.nl).
Toen besloot ze een theater af te huren om dit te vieren. Gewoon omdat het kan én ze het leuk vind om te doen. Hoe inspirerend is dat? En daarnaast is ze ook nog eens gewoon een heel leuk mens.

Hoe doe je dat nu eigenlijk? Trouw zijn aan jezelf?
Het was een prachtige avond met een theater vol mooie vrouwen in het rood (en een enkele verdwaalde man). Prachtige en eerlijke verhalen, muziek en diepgang. 

Want hoe doe je dat nu eigenlijk? Trouw blijven aan jezelf?

Zoektocht: hoe blijf ik trouw aan mijzelf?
Dat is een zoektocht die ik zelf heel goed ken. Hoe blijf in trouw aan mijzelf? Hoe stop ik met mij gedragen als het brave aangepaste meisje? Met het voldoen aan verwachtingen van anderen? (Vaak zelfs nog zonder eerst te checken of die verwachten kloppen?)

Hoe blijf ik trouw aan mijzelf? Aan keuzes die goed zijn voor mij. Ook als ik daar mensen die heel dicht bij me staan mee teleurstel. Omdat ik me niet aanpas aan wat anderen graag willen, maar mijn eigen keuze maak. Dat vind ik niet gemakkelijk en daar worstel ik wel mee. Ook al weet ik diep van binnen dat de keuzes die ik maak kloppen voor mij.

De sleutel
Voor mij ligt de sleutel iedere keer weer met naar binnen gaan bij mijzelf en afstemmen op mijn innerlijk weten om te voelen wat goed is voor mij. Luisteren naar wat mijn lichaam me verteld. 

Jarenlang heb ik dat niet gekund. Maakte ik keuzes met mijn hoofd. Wist ik helemaal niet meer wat ik voelde en wilde. Waaide met alle winden mee.
Ik merk ook dat het na veel vallen en opstaan, steeds makkelijker wordt om trouw te blijven aan mijzelf omdat ik me daarna altijd fijner voel. Blijer, energieker, vrijer. En daar heb ikzelf, en uiteindelijk ook de mensen om mij heen meer aan.

Hoe is dat voor jou? Ben jij trouw aan jezelf? Hoe zit trouw zijn aan jezelf er voor jou uit?

Laat het me weten. Ik ben heel benieuwd!