Als klein meisje droomde ik er al van om schrijver te worden. Ik was altijd zelf boekjes aan het maken die ik met de hand schreef en illustreerde. Ik las graag en heb heel wat uren in de bieb en op mijn kamer doorgebracht verdiept in een boek.

Het is geen uitzondering geweest dat ik ‘s avonds als ik mijn vader of moeder de trap op hoorde komen om naar bed te gaan snel mijn bedlampje uitknipte en deed alsof ik sliep. Zodat ze niet zouden merken dat ik nog lag te lezen. Vaak zonder succes want het bedlampje, zo’n muurlampje met een kiepsysteem zodat je het licht kon richten, bleef vaak lang warm… Weer betrapt.

De droom om zelf een boek te schrijven bleef sluimeren. Iedere keer schoof ik het op de lange baan: waarover zou ik kunnen schrijven? Ik ben toch helemaal geen schrijver? Wie zit er nu op een boek van mij te wachten?

Toch bleef het aan me trekken en af en toe begon ik wat ideeën op papier te zetten. Tot ik in 2021 besloot om mijn droom serieus te nemen. Ik reserveerde tijd in mijn agenda en begon met schrijven nadat ik me eerst suf heb gelezen over het schrijven van een boek. Mijn eerste manuscript was voor 80% af toen ik vastliep en hulp inschakelde van een schrijfcoach. Zij zei tegen me: ‘Ik zie dat je kunt schrijven, maar je structuur klopt niet en je boodschap rammelt.’

Ik besloot het hele manuscript in de prullenbak te gooien en opnieuw te beginnen en maakte met haar een bouwplan en publicatievoorstel om uitgeverijen te benaderen omdat ik inmiddels wel had bedacht dat ik niet alleen een boek wilde schrijven, maar ook een bestsellerboek.

Eerlijk is eerlijk: dit is deels een ego-ding, want natuurlijk is het gaaf om zoiets te bereiken. Maar dat niet alleen. Tijdens mijn werk met oudste dochters, het onderzoek en het schrijven ontdekte ik zoveel nieuwe dingen dat ik dacht: dit zouden alle oudste dochters en hun omgeving moeten weten want dit is waardevol!

Doordat ik groot droomde (niet alleen een boek schrijven, maar er ook een bestsellerboek van te willen maken) werden de stappen die ik zette anders. Ik schakelde een auteurscoach in, ging op zoek naar een uitgever en dacht tijdens het schrijven ook al na over de promotie van het boek.

Op het moment dat het boek naar de drukker ging verschoof de aandacht van het schrijven naar de promotie van het boek en wat er toen gebeurde ging al mijn dromen te boven: de eerste en tweede druk van het boek (2500 boeken) waren al verkocht voordat het boek überhaupt was verschenen. Ontzettend gaaf én razend spannend. Want hoe zou het boek straks worden ontvangen?

Gelukkig bleek al snel dat de lezers enthousiast waren. Het boek verscheen op nummer 1 in de managementboek top 100 en bleef daar 42 dagen staan. Dagelijks ontving ik berichtjes van lezers over wat het boek voor ze betekend heeft: herkenning, erkenning en praktische handvatten. Dat wakkerde mijn vuurtje om het boek onder de aandacht te willen brengen bij oudste dochters en hun omgeving nog meer aan.

Ik heb maandenlang veel op LinkedIn gepost, ben daar dagelijks actief geweest om berichtjes te beantwoorden en toen begon het ook wel te kriebelen: hoe gaaf zou het zijn om het bestverkochte managementboek van 2023 te worden? Dit betekende wel wat: het boek is verschenen op 28 mei en dat betekende dat we in 7 maanden tijd meer boeken moesten verkopen dan iedere andere auteur in het hele jaar zou doen.

Samen met mijn team besloten we dat we al heel blij waren met wat we bereikt hadden en dat we op een ontspannen manier gingen proberen om ook de kers op de taart te krijgen: het bestverkochte managementboek van 2023 worden om zo nóg meer oudste dochters te bereiken.

Waarom ik dit verhaal met je deel is omdat ik heb ontdekt dat het belangrijk is dat je groot droomt en vervolgens op dagelijkse basis kleine stapjes blijft zetten die je helpen om je dromen uit te laten komen.

Bezig zijn met een droom is niet alleen maar rozengeur en maneschijn: op het moment dat je begint met het uitvoeren ben je nog niet de persoon die alles in huis heeft om je droom uit te laten komen en dat is precies de bedoeling.

Wat ik bij veel oudste dochters zie en waar ik ook zelf jarenlang tegenaan ben gelopen is dat ik mijn dromen niet helder had. Wat voor mij een belangrijk inzicht was is dat onder een droom eigenlijk altijd een gevoel ligt dat je wilt ervaren.

Vanaf het moment dat ik dat centraal ben gaan stellen blijken dromen die onmogelijk en buiten bereik leken te liggen, wel haalbaar.

Is dat altijd makkelijk? Nee. Ik heb het manuscript van het boek meerdere malen in de hoek gesmeten op het moment dat ik vastliep of te horen kreeg van de uitgever dat het anders moest of nog niet goed genoeg was. Toch ben ik blij dat ik heb doorgezet en deze droom uit heb laten komen. Fantastisch om 2023 af te kunnen sluiten met die kerst op de taart, want ‘Het verborgen leiderschap van oudste dochters’ werd inderdaad het bestverkochte managementboek van het jaar.

Hoe staat het met jouw dromen? Heb je ze al helder of is het nog een vaag idee?

Misschien ben je al bezig met de realisatie en merk je dat het niet zo makkelijk gaat als je zou willen. Mocht dat zo zijn dan ben je van harte welkom bij de gratis masterclass ‘Van dromen naar doen’ op vrijdag 19 januari aanstaande, van 9.00-11.00 uur. Je ontdekt samen met mij en andere oudste dochters wat ervoor nodig is om aankomend jaar wel stappen te zetten in het uitkomen van je dromen. Je bent welkom! Inschrijven kan hier.