Als je merkt dat je al een tijdje aan het hollen bent dan is de kans groot dat je frustratie voelt. Je weet wel dat je het anders wilt, maar ziet geen mogelijkheden om het anders te doen. Je praat het goed voor jezelf: ‘Het is nu even drukker omdat er zieken zijn.’  ‘Iemand moet het doen.’ ‘Als ik het niet doe gebeurt het niet.’ ‘Straks als dit project is afgerond wordt het wel rustiger.’

Zal ik je een geheim verklappen?

Die tijd dat het rustiger wordt ontstaat niet vanzelf. Als het ene ding is afgerond of is opgeleverd staat het volgende wat je aandacht nodig heeft alweer voor de deur.

Hoe ik dit weet? Omdat ik zelf zo vaak in deze valkuil ben getrapt en hij ook nog steeds op de loer ligt als ik niet uitkijk. Ik zie het ook bij mijn klanten gebeuren.

Als je zo lekker in de actiestand staat zou het zo maar kunnen zijn dat je niet bezig bent met de dingen die echt het verschil maken in je leven en werk maar met brandjes blussen. Je voelt je geleefd door je agenda, komt niet toe aan de dingen die je echt wilt doen en je bent je vrije gevoel kwijt. Dit levert vaak frustratie op en een energielek waardoor je als je vrij bent weinig energie meer hebt voor de dingen die je ook belangrijk vindt.

Inmiddels weer ik dat er maar één ding werkt als ik aan het doorhollen ben. En dat ding voelt heel tegennatuurlijk.

Het is namelijk je voet van het gaspedaal halen en loslaten. Dat rennen en hollen loslaten is best gek. Want ergens voelt dat ook wel lekker en vertrouwd. Het lijkt zo nuttig en productief, maar toch is het dat vaak niet.

Je neiging als het heel druk is, is om in de actie te schieten. Dat geeft een gevoel van grip en controle. Waar de oplossing ligt is vaak precies bij het tegenovergestelde. Stop met rennen en hollen. De oplossing vraagt dat we vertragen en afstand nemen. Dat voelt heel ongemakkelijk als je dit voor de eerste keer doet want je moet nog zoveel doen voor je gevoel. Tegelijkertijd zal je gaan ervaren dat het je veel oplevert.

Wachten tot het rustiger wordt werkt dan niet. Je legt de regie dan buiten jezelf neer. Wat wel helpt is stoppen met alles wat je aan het doen bent. Gun jezelf een paar vrije uren. Zet je telefoon en laptop uit en zorg dat niet gestoord kan worden. Uitzoomtijd.

Als je dit wilt gaan doen is de kans groot dat je hoofd nu luid om aandacht begint te vragen: ‘Dat kan helemaal niet!’  ‘Die tijd heb je helemaal niet!’  ‘Aansteller! Gewoon even je schouders eronder zetten en niet klagen.’

Weet dat dit erbij hoort als je het anders gaat doen dan je gewend bent.

Als je zo in de overdrive staat, zit je met je aandacht in je hoofd. Het is belangrijk dat je eerst weer in je lijf komt. Ga een stuk wandelen of sporten. Zet muziek aan en dans. Haal rustig adem zodat je ademhaling weer wat meer in je buik zit. Voor mijzelf doet een paar uur sauna trouwens ook wonderen.

Als je weer in je lijf bent kan het helpen om je helemaal leeg te schrijven. Alles wat nog in je systeem zit kan helpen om overzicht te creëren.  Dit hoeft niet netjes en grammaticaal correct. Het is alleen bedoeld om je hoofd leeg te maken.

Dit geeft vaak al een gevoel van wat meer ruimte. Je kunt nu kijken of je boven je werk en je leven kunt gaan hangen en jezelf de vraag stellen: wat is nu echt van waarde voor mij? En kloppen de keuzes die ik maak met datgene wat voor mij belangrijk is? Vaak zit daar een discrepantie in en dan kan je je afvragen: wat zou een eenvoudige oplossing zijn om dat te veranderen? Het zit vaak in kleine aanpassingen die je op dagelijkse basis zou kunnen doen.

Wat ik zelf ervaar is dat het uitzoomen en overzicht creëren helpt om ook weer de juiste prioriteiten te stellen. Dat dingen die zo belangrijk leken helemaal niet zo belangrijk zijn.

Dit op regelmatige basis doen maakt echt het verschil.

Het is fijn om deze tijd en ruimte op structurele basis in je agenda te zetten. Als je hiermee begint denk je waarschijnlijk: hier heb ik helemaal geen tijd voor. Doe het toch want als het niet in je agenda staat gebeurt het niet. Je zult ook al snel merken dat deze tijdsinvestering in denktijd je gaat helpen om je zaken slimmer te organiseren, nee te zeggen tegen dingen die teveel van je tijd en energie vragen.

Het meest waardevol is het als je op dagelijkse basis tijd en ruimte neemt om je focus te bepalen voor die dag. Dan heb je meer regie over je leven en werk en voel je je minder geleefd.

Dat is voor mij een van de aanleidingen geweest om het oudste dochter carddeck te ontwikkelen. Als je je op dagelijkse basis even een moment neemt om een dagkaart te trekken, je verbindt en afstemt op jezelf heb je meer energie, innerlijke rust en ervaar je meer voldoening.

Kun je wel wat hulp gebruiken bij je voet van het gaspedaal halen, vraag dan een vrijblijvend gesprek aan. Ik denk graag met je mee.