Je kent het gezegde vast: als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg.

Als je merkt dat je iets anders wilt doen en beleven dan zul je dus in beweging moeten komen. Je moet stapjes zetten en keuzes maken. Groot of klein. En dat is spannend.

Vaak laten we ons leiden door angst en zekerheden die we denken te hebben. Maar hoe zeker is zeker? Een vaste baan lijkt heel zeker totdat er een ontslagronde aankomt en je toch ontslagen wordt. Als je uitstelt ‘tot later’, je ineens geconfronteerd wordt met ziekte en denkt: had ik maar eerder…

We verwarren zekerheid nog weleens met veiligheid. Zelf denk ik dat het belangrijk is om je veilig te voelen. En te onderzoeken wat jij nodig hebt om je veilig te voelen. Dat is iets anders dan zekerheid.

Toen ik in 2016 mijn baan in loondienst vaarwel zei was dat heel spannend. Ik had een goedbetaalde baan als wijkmanager bij een gemeente en er kwam onzekerheid voor terug.

Geen vast salaris dat maandelijks op mijn rekening werd gestort. Geen pensioenopbouw, etc.

Ik heb die stap kunnen zetten doordat ik helder had was ik nodig had om me in de basis veilig te voelen. Een spaarpot om de eerste periode te overbruggen en een financiële berekening maken.

Sinds ik die stap heb gezet durf ik te vertrouwen op een stuk basisveiligheid in mezelf. Ik weet dat ik het (soms met vallen en opstaan) wel red.

Daarom durfde ik een maand geleden ook het besluit te nemen om per 2022 te gaan stoppen met de individuele coaching bij de coachprogramma’s Leef jouw Leven en De blije ondernemer (mijn trajecten lopen een half jaar).

Het mooie van een besluit nemen en dat uitspreken is dat dat reactie oproept. Bij jezelf en in je omgeving. En dat er nieuwe kansen ontstaan die je eerder niet zag. Een nieuwe oplossing ontstaat namelijk niet in het oude. Soms moet je dingen loslaten of anders gaan doen zonder dat je weet wat ervoor terugkomt. Spannend? Jazeker.

De vraag die ik de afgelopen tijd regelmatig kreeg is: wat ga je dan nu wel doen? Ik ga in ieder geval door met de jaarprogramma’s Bezield vrouwelijk leiderschap vanuit systemisch perspectief. Het werken met kleine groepen vind ik ontzettend leuk om te doen. Ook wil ik meer ruimte maken om te schrijven en ontstaan er achter de schermen mogelijkheden waar ik nog niet teveel over kan vertellen, maar die mijn hart wel een sprongetje laten maken.

Het leven vraagt soms om spannende keuzes en dat kan eng zijn. Vooral als je leven wel ‘oké’ is. Dan blijf je hangen. Maar je leven nu een 6 of 7 kunnen geven is het grootste risico op blijven doen wat je nu doet. Terwijl je leven ook een 8, 9 en soms zelf een 10 zou kunnen krijgen als je wel een stap zet.

Loop je het risico om een verkeerde keus te maken als je in beweging komt? Absoluut. Maar blijven zitten waar je nu zit ontneemt je allerlei mooie avonturen, ontdekkingen en levensgeluk.

Weet ook dat de perfecte keus niet bestaat. Je kunt altijd opnieuw kiezen. Misschien ontdek ik volgend jaar wel dat ik het individuele coachen ontzettend mis. Dan kan ik weer een andere keuze maken.

Welke keus zou jij willen maken? Welk besluit schuif jij al maanden voor je uit?

Kun je wel wat hulp gebruiken? Dan heb je nu nog de kans om je individueel en op maat door mij te laten coachen.

Vraag dan voor 1 juli een persoonlijk adviesgesprek aan.

Je bent welkom!