Herken jij het oudste dochter effect?

We kennen er allemaal wel één: een oudste dochter. Misschien ben je zelf een oudste dochter. Heb je een oudere zus. Of misschien ben je wel moeder van een oudste dochter.

Oudste dochters blijken vijf karaktereigenschappen te bezitten waar ze zich bijna allemaal in herkennen. We noemen dat ook wel het oudste dochter effect.

Zelf ben ik moeder van twee dochters. Ik ben dus moeder van een oudste dochter. Ik ben zelf een oudste dochter. Mijn moeder is ook een oudste dochter en mijn oma van moeders kant is ook een oudste dochter. En nu ik me er meer in verdiept hebt pik ik de oudste dochters er vaak makkelijk uit. En zij mij ook: een groot deel van mijn klanten zijn ook oudste dochters.

Een boek over oudste dochters?

Lisette Schuitemaker en Wies Enthoven zijn vriendinnen en beiden oudste dochters. Zij wilden samen een boek schrijven over oudste dochters en die boekpresentatie vervolgens vieren met allemaal oudste dochters. Ze kozen voor de omgekeerde aanpak.

Oudste dochters verzamelen!

Waarom organiseren we niet een dag met allemaal oudste dochters? Dan kunnen we de opbrengst van die dag gebruiken als input voor het boek. Zo gezegd, zo gedaan.

Op 8 maart 2014 verzamelden meer dan 100 oudste dochters zich in de filmstudio’s in Amsterdam. Onder leiding van een aantal workshopleiders (waar ik er één van was: ik begeleide de workshop Gezinsverband in beeld) beleefden we een fantastische dag samen. De opbrengsten uit de dag zijn input geweest voor het boek: Het Oudste Dochter Effect.

Vijf typische eigenschappen van oudste dochters

Lisette en Wies ontdekten vijf typische eigenschappen die alle oudste dochters in meer of mindere mate bezitten.

Oudste dochters:

 1. voelen zich verantwoordelijk
 2. zijn plichtsgetrouw
 3. zijn serieus: willen geen fouten maken en kunnen moeilijk met kritiek omgaan
 4. zijn voortvarend
 5. zijn zorgzaam (tot je er zelf bij neervalt)
 1. Je voelt je verantwoordelijk
  Veel oudste dochters voelen zich verantwoordelijk. Je hebt daar prachtige dingen mee bereikt. Je voelt je verantwoordelijk maar kent de grens van waar je verantwoordelijkheid ophoudt niet altijd even goed. Je bent geneigd om je in te zetten totdat je erbij neervalt. Je mag leren loslaten. Erop vertrouwen dat mensen zich ook redden zonder jou. 
 1. Plichtsgetrouw
  Mensen weten dat ze op je kunnen rekenen. Als jij iets doet wordt het goed gedaan. Zelf heb ik dit letterlijk ervaren toen ik terugkwam van zwangerschapsverlof. Een collega slaakte een zucht en zei letterlijk: ‘Gelukkig. Je bent er weer. Nu weet ik zeker dat alles weer goed geregeld is.’ Op dat moment vleidde me dat ook, voelde ik me betrouwbaar. Achteraf gezien had het me veel tijd en energie gescheeld als ik niet altijd zo plichtsgetrouw was geweest.
 1. Serieus
  Je hebt de neiging om de zaken van de serieuze kant te benaderen. Je bent geen echte grappenmaker. Je hebt waarschijnlijk een beroep gekozen waarin je serieuze kant een voordeel is.
 1. Voortvarend
  Je komt binnen, ziet wat er moet gebeuren en verdeelt de taken. Anderen erkennen je vanzelfsprekende autoriteit. Sommige mensen vinden je ook een bemoeial en vinden je soms een beetje bazig. Je bent je daar zelf vaak niet bewust van.
 1. Zorgzaam
  Als iedereen blij en gelukkig is ben jij dat ook. En het is aan jou om te zorgen dat het zover komt. Je vergeet daarin wel eens voor jezelf te zorgen. 

Hoe ontstaan die typische eigenschappen van oudste dochters?

Oudste dochters maken hun ouders tot ouders. Je krijgt vaak de onverdeelde aandacht (totdat nummer 2 geboren wordt en je van je troon wordt afgestoten). Ook ouders willen het graag goed doen en zijn onzeker: het is voor hun ook de eerste keer. Als oudste dochter krijg je vaak ook bewust of onbewust verantwoordelijkheid toebedeeld. Pas jij even op je zusje. Geef jij het goede voorbeeld. Veel oudste dochters denken bij alles wat ze doen ook dat het nooit genoeg is.

Herken je de patronen?

Wanneer je de patronen eenmaal ziet, de grote lijnen van de eigenschappen die oudste dochters delen dan kan dat bevrijdend werken. Het geeft keuzevrijheid. Je begrijpt ineens hoe het zo is gekomen dat jij altijd alles goed wilt doen en het geeft je de vrijheid om te kiezen wanneer je deze kwaliteit wel en niet in wilt zetten.

Het is niet langer vanzelfsprekend dat jij de cadeautjes wel regelt voor een feestje. Dat je ook weleens een afspraak af mag zeggen. Dat je niet altijd aan de verwachtingen van anderen hoeft waar te maken. En dat je niet nog harder en beter je best hoeft te doen om te zorgen dat mensen je zien en horen.

Op zoek naar een cadeautje voor een oudste dochter?

Dan is het boek Het Oudste Dochter Effect een aanrader. De herkenning die het lezen van het boek lezen oplevert is waardevol. Voor een oudste dochter, maar zeker ook voor haar omgeving.

Heb je nieuwe inzichten opgedaan of wil je nog wat met me delen?

Ik hoor graag van je!

Hartelijke groet,

Klik op deze link om de video te bekijken: #abookaweek Lisette Schuitemaker en Wies Enthoven, Het oudste dochter effect