Veel oudste dochters zijn helden op sokken. Nu zul je waarschijnlijk denken: dat is helemaal niet waar! Maar laat me je meenemen in wat ik regelmatig zie gebeuren (en waar ik mezelf ook nog weleens op betrap).
Als je oudste dochters vraagt naar hun droom, hun verlangens, dan weten ze dat vaak niet zo goed. Dat is ook niet zo gek. Oudste dochters gunnen zichzelf niet altijd de tijd en ruimte om vrij te dromen over wat ze zouden willen in hun leven en werk. Alleen op het dromen kan al een rem zitten.
Al snel komt er een stemmetje in je hoofd met:
- Ja maar, dat is niet haalbaar.
- Ja maar, dat kan helemaal niet.
- Ja maar, daar heb ik geen tijd/geld/energie voor
- Over een paar jaar, als…
Om vervolgens weer over te gaan op het afwerken van alle dingen waar ze zich verantwoordelijk voor voelen. Ze stellen hun dromen, wensen en verlangens uit.
Dat is zonde. Want als je jezelf niet de tijd en ruimte geeft om te dromen dan hou je jezelf (on)bewust klein terwijl ook jij kleine en grote dromen en verlangens hebt.
Je kunt ze herkennen aan het woordje eigenlijk…
- Eigenlijk zou ik wel een andere baan willen…
- Eigenlijk zou ik mijn bedrijf willen doorontwikkelen…
- Eigenlijk zou ik die droomreis met mijn gezin willen maken…
- Eigenlijk zou ik wel een huis willen meer in verbinding met de natuur…
De afgelopen week luisterde ik een training die ging over dat we helden op sokken zijn.
Het woord SOK staat voor Succes, Oordelen en Keuzes maken en de angst voor die drie dingen. Ik vond het mooie metafoor, want we kennen het allemaal.
Angst voor succes
Je kunt denken dat je minder tijd en ruimte zal overhouden voor de dingen die je echt belangrijk vindt als je je dromen waarmaakt en succesvol bent. Wat ik regelmatig hoor is de angst dat je nog meer verantwoordelijkheid zal moeten dragen en nog harder zal moeten werken als je je dromen serieus neemt. Je kan het stemmetje horen: “Straks val ik door de mand”. Deze zelfsabotage is vaak onbewust aanwezig.
Oudste dochters denken dat ze bang zijn om te falen maar eigenlijk zijn ze bang voor wat er zou gebeuren als het lukt en ze succesvol zijn. Succes gaat voor oudste dochters over betekenisvol zijn, datgene doen wat je goed kan en daarmee het verschil maken. Dat mag stap voor stap.
Angst voor de oordelen van anderen
Oudste dochters zijn ook vaak bang voor de oordelen van anderen: wat zullen anderen ervan denken? Het stemmetje van vroeger: “Doe maar normaal dan doe je al gek genoeg” komt regelmatig voorbij.
Zo gaf ik laatst een inspirerend feestje met diepgang om samen te zijn met een groep mooie mensen, mijn nieuwe plek en het 10-jarig bestaan van mijn bedrijf te vieren. In de voorbereidingen gaf vriendin Janneke aan: “Dan kom je die middag twee keer op met muziek en dan doen we ook nog een kledingwissel tussendoor.” Mijn eerste reactie: opkomen op muziek en een kledingwissel? Doe niet zo belachelijk. Dat ga ik echt niet doen! Toch heb ik het wel gedaan. En waar ik bang was voor de oordelen van anderen kreeg ik achteraf juist heel warme reacties van de vrouwen die aanwezig waren: door je plek zo in te nemen geef je ons inspiratie en toestemming om het ook te doen.
Angst om keuzes te maken
Als je je dromen wilt realiseren en je wensen uit wilt laten komen dan zul je iets anders moeten doen dat je tot nu toe gedaan hebt. Keuzes moeten maken. Als je niets doet verandert er niets.
Betekent dit dat je je leven rigoureus op zijn kop moet gooien? Vaak is dat helemaal niet nodig. Maar weten wat je wilt en daar stapje voor stapje naar toe bewegen geeft energie en een fijn gevoel omdat je niet langer op de bijrijdersstoel van je leven zit maar op de bestuurdersstoel. Wat helpend kan zijn is om eens te kijken naar de verborgen winst die er zit in geen keuzes maakt. Je raakt vaak ook iets kwijt als je een keuze maakt en mensen willen liever niet iets verliezen.
Wat is je eerste stap?
Als oudste dochter kun je het gevoel hebben dat je wel weet wat je niet meer wilt, maar nog niet helemaal helder hebt wat je wel wilt. De kans bestaat dat je daar al een tijd in je eentje over aan het nadenken bent en het antwoord niet helder krijgt en daardoor blijft doen wat je doet. Dat is heel logisch. Je probeert het antwoord met je hoofd te bedenken en daar ligt het antwoord niet, anders had je het al wel bedacht. Als je dit herkent weet dan dat je je vraag niet helder hoeft te hebben. Daar kunnen we je bij helpen. Maak gerust een afspraak met ons. Dit is vrijblijvend en verplicht je tot niets en levert je in ieder geval helderheid op.