Heb jij een baan, een carrière of een roeping?

Ik ben moeder van twee prachtige dochters. Ik had een leuke baan in loondienst in een fijn team en ik was al een tijd bezig met het opstarten van mijn bedrijf. Ik was altijd druk, had een volle agenda. En ik was veel aan het werk. Toen mijn dochter op een woensdagmiddag tegen me zei: mam, je zult wel geen tijd hebben voor een spelletje want je zult wel moeten werken, knapte er iets in mij…Die opmerking kwam aan als een onverwachte linkse. Ik heb alles uit mijn handen laten vallen en ben spelletjes gaan spelen met haar.

Wat is het verschil tussen een baan, een carrière en een roeping?

Die avond zat ik TED-talks te kijken en kwam ik terecht bij de talk van Stefan Sagmeister. In zijn praatje beschrijft Sagmeister- een kunstenaar en grafisch ontwerper uit New York- het verschil tussen een baan een carrière en een roeping

Een baan is iets wat je doorgaans van negen tot vijf tegen betaling doet.

Een carrière is een systeem waarin je geleidelijk hoger op klimt en beloningen worden ingezet om gedrag te optimaliseren.

Een roeping is iets wat je echt perse wilt doen of je er nu rijk of beroemd mee wordt of niet: het werk is de beloning.

Ik begon me af te vragen of ik een baan, carrière of roeping had…

En of ik het me kon veroorloven om meer tijd en energie in mijn roeping te steken. Ik wilde graag meer tijd en met oprechte aandacht bij onze dochters zijn. En ik voelde een enorm verlangen om meer energie, tijd en ruimte te hebben om mijn bedrijf uit te bouwen waarin ik mijn passie voor persoonlijk leiderschap en systemisch werken handen en voeten geef en zo mensen help om hun eigen plek en ruimte in te nemen.

En ik heb ook reëel gekeken: als je wilt overleven op deze planeet dan moet je geld hebben. Om de hypotheek of huur te kunnen betalen en eten voor je gezin op tafel te zetten. Als je de rekeningen (nog) niet kunt betalen met wat je het liefste doet, dan moet je andere manieren zoeken om geld te verdienen. In staat zijn om je rekeningen te betalen kan je de tijd en de ruimte geven om je roeping te vinden.

De dag daarna zat ik aan de keukentafel en keek naar mijn financiën. Ik zag dat ik het me kon veroorloven om een paar maanden te proberen met meer tijd en aandacht bij onze dochters te zijn. En om de kost te gaan verdienen met mijn bedrijf. Hoe spannend in het ook vond: ik zei mijn baan in loondienst op. Tot op de dag van vandaag heb ik daar nog geen spijt van gehad.

En als ik jou vraag: Wat heb jij op dit moment?
Een baan, een carrière of een roeping?

Als je een baan hebt wil dat absoluut niet zeggen dat je verkeerd bezig bent. En dat je je roeping wilt vinden, wil nog niet zeggen dat je je baan moet opzeggen. Wat je zou kunnen doen is stoeien met de drie soorten werk en bekijk wat er bij jou en jouw leven past.

Welke eerste stapje kun jij zetten om je roeping, dat wat je heel graag wilt doen meer ruimte te geven?

Laat hieronder je reactie achter. Ik reageer altijd.

Hartelijke groet,

Aike