Het nieuwe jaar is weer begonnen. Allereerst de beste wensen voor 2022! Ik wens je een jaar toe vol gezondheid, liefde, vrijheid, avontuur, creativiteit en alles wat jij in 2022 wilt beleven en meemaken.

Ik weet niet hoe dat voor jou is, maar ik kan dan weleens kijken naar het nieuwe jaar en denken: nu ga ik dit of dat echt anders doen.

Je kunt het ook wel goede voornemens noemen. Zelf heb ik jarenlang goede voornemens gemaakt en eerlijk is eerlijk: eind januari waren mijn goede voornemens als sneeuw voor de zon verdwenen.

Goede voornemens werken namelijk niet voor mij. En voor veel andere mensen ook niet. Voornemens zijn namelijk niet zo krachtig: misschien, later, ooit ga ik…om het dan vervolgens steeds voor je uit te blijven schuiven. Wat ik ontdekte is dat veel van de goede voornemens gaan ook over gedrag en minder over wat het je oplevert als je een andere keus maakt.

Stel je voor dat je jezelf voorneemt dat je nu echt vijf kilo wilt afvallen. Dan richt je je op het kwijtraken van het gewicht. Maar het verlangen dat er waarschijnlijk onder ligt is dat je je energieker wilt voelen. Wat is fijner om aan te werken? Vijf kilo afvallen of je energieker voelen? Vijf kilo afvallen is een doel. Je energieker voelen is de bedoeling.

Als je iets echt anders wilt dan hoef je gelukkig niet te wachten op het nieuwe jaar maar kun je iedere dag een besluit nemen. Een keuze maken om iets los te laten of juist toe te voegen aan je leven.

Het is vaak ook de vraag: beweeg je ergens van weg of wil je ergens naartoe?

Als je ergens van weg wilt dan is dat vaak niet het meest krachtige besluit. Dat is een keus die je vanuit pijn maakt. Het kost vaak veel wilskracht en doorzettingsvermogen om je doel te bereiken. Tegelijkertijd is ergens van weg willen zonder het onderliggende patroon aan te pakken vragen om problemen. Je neemt het patroon namelijk met je mee ook al is de context anders.

Het is veel krachtiger om eerst te onderzoeken waar het patroon vandaan komt en wat het je tot nu toe heeft opgeleverd. Want ooit was dat patroon wel helpend. Een overleefstrategie die je heeft geholpen. Het kan helpend zijn om dit patroon te herkennen en te erkennen voor wat het je heeft gebracht. Er zelfs dankbaar voor te zijn als je je beseft dat het je ooit heeft geholpen. Als je je hier bewust bent van bent dan heeft het minder grip op je. Dan ben je vrijer om niet ergens vandaag te bewegen vanuit pijn, maar ergens naartoe te bewegen vanuit verlangen.

En die beweging is veel fijner omdat dit ruimte geeft voor onderzoek en ontdekken. Zo kun je stap voor stap je verlangen meer ruimte geven. Die keus kun je elke dag maken.

Mocht je goede voornemens hebben gemaakt voor 2022 dan gun ik je dat het geen voornemen is, maar een besluit dat in lijn ligt met je verlangen.