Op 1 oktober 1990 kwam de serie Goede Tijden, Slechte Tijden voor het eerst op TV. Iedere werkdag was het vaste prik en zaten we ’s avonds aan de buis gekluisterd.
Wie is er niet groot mee geworden?

De serie bestaat nu, 34 jaar later, nog steeds. Ik kijk al jaren niet meer.  Toch kan ik me de namen en de karakters van de acteurs nog levendig voor de geest halen. Van de titelsong had ik zelfs een single thuis en die kan ik nog steeds woord voor woord meezingen. Maar wat heeft Goede Tijden, Slechte Tijden nu te maken met een blunder die ik recent maakte?

Een paar weken geleden ben ik de studio ingedoken om het luisterboek van ‘Het verborgen leiderschap van oudste dochters’ in te spreken. Onderdeel van dit proces is dat je bij de start gecoacht wordt door een stemcoach.

Ik had die ochtend al een kop koffie gekregen en zat te wachten op de stemcoach toen ik een bekende stem hoorde en Inge Ipenburg binnenkwam. Inge is schrijver van meerdere boeken, stemacteur en stemcoach én is haar carrière gestart als actrice. Ze ging tegenover me zitten. Ze was ontzettend aardig, probeerde me op mijn gemak te stellen en gaf handige en praktische tips voor het inspreken.

Maar… het enige wat ik de eerste minuten kon denken was: ‘Martine Hafkamp, de bitch uit de serie!’ Het koste me best wat moeite om dat dubbele beeld van de onaardige Martine van tv en de vriendelijke Inge die ik tegenover me had zitten weg te krijgen, maar uiteindelijk lukte dit toch.

Eenmaal in de studio kreeg ik nog wat aanwijzingen en tips en toen ze de deur uitliep zei ik: ‘Dank je wel Martine!’

Wat een blunder.

Ze gaf aan dat het vaker gebeurde. Ruim 30 jaar nadat ze acteerde in Goede Tijden, Slechte Tijden en nu al jarenlang auteur en spreekcoach is. Ik kon op dat moment wel door de grond zakken, maar later kon ik er gelukkig hartelijk om lachen.

Deze week ga ik nog een keer naar de studio om de laatste puntjes op de ‘i’ te zetten voor het luisterboek en dat zal dan over een paar weken ook verkrijgbaar zijn voor wie liever luistert dan leest.

PS. Wil je ontdekken hoe je de oudste dochter dynamiek kunt doorbreken zodat je je vrijer voelt zonder je hele leven overhoop te gooien? Meld je dan nu aan voor de gratis online masterclass op 10 juli via deze link.