Veel oudste dochters zijn harde werkers. Ze zijn actie en resultaatgericht. Dat is een kwaliteit en een valkuil die ik zelf ook goed ken.

In mijn plannen voor 2020 stond al dat ik een podcast wilde opstarten. Ik had er zelfs al een training voor gekocht en gevolgd maar ik bleef hangen in het uitdenken, het plannen maken. Uiteindelijk had ik een gedegen plan gemaakt maar er was nog geen aflevering opgenomen. Daar baalde ik wel een beetje van.

Ook in 2021 stond het opstarten van een podcast in mijn plannen voor dat jaar. Het eerste half jaar bleef ik het voor me uitschuiven. Wie zit er nu op nog een extra podcast te wachten? Hoe moet het dan met de techniek, dat is vast heel ingewikkeld. Ik moet eigenlijk wel een jingle en een outro. En hoe ga ik dan bekend maken dat de podcast er is?

Je leest het al: ik had behoorlijk wat beren op de weg gezet.

Toch bleef de podcast aan me trekken. Ik schreef eens wat, probeerde eens wat uit en toen nam ik een besluit. Ik besloot er een joy-project van te maken. Een project waarin ik mezelf de ruimte gunde om plezier te maken, perfectie los te laten en het gewoon te gaan doen.

Op 6 september 2021 bestond mijn bedrijf 9 jaar en besloot ik de podcast online te zetten. Ik nam me voor om een maand lang iedere dag een podcast op te nemen.

Ik besloot de drempel voor mezelf zo laag mogelijk te maken: geen gedoe met jingles en editing maar met mijn telefoon en dasspeldmicrofoontje de afleveringen op te nemen en te publiceren. Ik heb Pauline uit mijn team gevraagd om me te helpen met de podcast online zetten.

Na die maand had ik de smaak zo te pakken dat ik lekker door ben blijven gaan met podcasten en met veel plezier en energie. Is de podcast perfect? Nee. Is het waardevol voor de luisteraars? Te merken aan de reacties wel. Heb ik er zelf nog plezier aan? Yes!

De vraag die ik mezelf gesteld heb: hoe kan ik de podcast waardevol maken voor de luisteraar? En wat kan ik doen om vooral plezier te hebben in het maken en dat zo eenvoudig mogelijk te maken?

Dit heeft alles voor me verandert. Als ik dat niet had gedaan was de podcast er nu nog niet geweest. Had ik met mijn podcast niet al luisteraars kunnen helpen. Had ik nog steeds met een knagend gevoel gezeten: eigenlijk zou ik wel…

Wat is nu eigenlijk het inzicht wat ik de afgelopen periode heb opgedaan? Als er een project is dat aan je trekt, maak er dan ruimte voor. Richt je niet alleen op wat het moet opleveren als het af is maar maak er ook onderweg een feestje van. Heb plezier tijdens het doen.

Je leert ook het meeste door het gewoon te gaan doen. En dat mag je best zo eenvoudig mogelijk voor jezelf maken.

Voor wat betreft mijn plannen voor 2022 en podcasten? Het maken van de podcast vind ik ontzettend leuk om te doen en daar blijf ik ook mee doorgaan. Wat wel gaat veranderen is de frequentie van de podcast. Die zal niet meer op dagelijkse basis zijn maar naar 1x per week gaan (en als ik de inspiratie voel af en toe een extra aflevering natuurlijk!). Dat doe ik omdat er een nieuw creatief project aan me trekt en dat krijgt nu nog niet de ruimte die het ook verdient.

Ik ben benieuwd of jij een project hebt wat aan je trekt en waar je nog geen ruimte voor hebt gemaakt. En wat je zou kunnen doen om daar dit jaar wel ruimte voor te maken. Het een joy-project maken en het zo eenvoudig mogelijk maken zou weleens een sleutel kunnen zijn om het dit jaar wel te laten gebeuren.

Merk je dat je wel weet dat je het anders wilt maar nog niet precies weet hoe je het aan kunt pakken? Weet dat we je graag helpen. Stuur ons gerust een bericht. We gaan graag persoonlijk met je in gesprek.

Veel plezier en succes!

PS. Wil je De oudste dochter podcast ook luisteren? Klik dan hier. Als je je abonneert krijg je een berichtje als er weer een nieuwe aflevering online staat.

Ken je een oudste dochter voor wie deze podcast ook interessant is? Dan zou je me helpen door de podcast door te sturen. Zo kan ik nog meer oudste dochters bereiken. Dank je wel voor je moeite alvast.