De basisscholen zijn weer open. Om me heen zie ik ouders met kinderen in de basisschoolleeftijd opgelucht ademhalen. Thuis lesgeven terwijl je ondertussen ook je werk nog moet doen is niet grappig. Het vraagt behoorlijk wat flexibiliteit en aanpassingsvermogen om naast ouder ook docent van je kind te zijn. Dat is niet je vak en daar ligt ook niet je ambitie. Anders was je wel de PABO gaan doen.

De kans is groot dat je de afgelopen maanden weinig tot geen ruimte voor jezelf hebt ervaren. De media, die het constant heeft over leerachterstanden die kinderen oplopen, triggert angst en dat levert onnodige extra druk en spanning op.

Deze week sprak ik met een klant die zei: “Vanaf volgende week kan ik eindelijk weer ‘gewoon’ mijn werk doen en ‘achterstand’ die ik heb oplopen inhalen.”

Herkenbaar? Dan is de kans groot dat je een oudste dochter bent.

Vanuit je grote verantwoordelijkheidsgevoel heb je het gevoel dat je niet hebt kunnen leveren op je werk wat je zou willen. Je hebt misschien wel het gevoel dat je ‘de kantjes ervan afgelopen hebt.’ Het begeleiden van het schoolwerk van je kinderen ging voor en je eigen werk heb je daar zo goed en zo kwaad als het ging omheen geplooid. In de verloren uurtjes, ’s avonds en soms ook in het weekend.

Nu de kinderen weer naar school gaan en er iets meer tijd en ruimte ontstaat is de kans groot dat je nu meteen je focus weer op je werk wilt leggen. Terwijl je als je heel eerlijk bent je gewoon moe bent omdat je al een tijd over je eigen grenzen heen gaat.

Als oudste dochter ben je snel geneigd om meteen door te gaan in alles wat je van jezelf moet. Terwijl je als je even tijd neemt voor jezelf om op te laden je daarna ook weer met energie je werk kunt doen en weer met aandacht bij je kinderen kan zijn. Als je op je tandvlees loopt lever je vaak niet je beste werk. Je bent ook minder aardig voor jezelf en je omgeving.

Hoe zou het zijn om deze week even een pas op de plaats te maken? Om in die paar uur waarin de kinderen naar school zijn ook even ruimte te nemen voor jezelf en waar jij behoefte aan hebt? Misschien wel even lekker in bad. Of met een kop thee op de bank een Netflix-serie kijken. Een stuk wandelen.

Ik ben benieuwd waar jij ruimte voor maakt.

PS. Kun je wel wat hulp gebruiken? Stuur me dan even een mailtje. Ik denk graag met je mee.