Videoblog: #abookaweek Less is Luxe, licht en avontuurlijk leven, Lou Niestadt

Ga jij voor luxe of licht en avontuurlijk leven?

Ons wekelijkse uitstapje was eenvoudig…Het uitstapje dat mijn ouders vroeger met mij wekelijks naar de bieb maakten, maak ik nu met mijn eigen dochters. Terwijl zij rondsnuffelen tussen de Geronimo Stiltons, Dummie de Mummies en Het leven van een loser, neus ook ik rond op zoek naar een boekenpareltje.

Deze keer valt mijn oog op het boek Less is Luxe van Lou Niestadt. Ik word al blij van de cover: Handgeschreven en geïllustreerd. Dit boek neem ik mee.

Zalig simpel leven…

Vrijdagavond, de kaarsjes en de houtkachel branden. Ik heb een lekkere pot thee voor mezelf gezet en kruip in de stoel naast de kachel. Manlief knutselt met electronica. De meiden kijken een Netflix serie en knabbelen samen een bak popcorn leeg. Een heerlijk moment van de week.

Ik blader eerst even door het boek voordat ik begin te lezen. Het boek is een verslag van een ontdekkingstocht naar een zalig simpel leven: Ik heb genoeg, ik doe genoeg en ik ben (goed) genoeg. Maar hoe doe je dat ook al weer? Het boek is een verslag van de zoektocht van Lou en ik denk voor veel van ons heel herkenbaar. Het boek is een aanrader voor iedereen die zalig simpel wil leven. Het boek zit vol boordevol inspiratie. Om te lezen, te bladeren en met mooie illustraties.

Op avontuur!

Net als Lou kochten wij vorig jaar een oude camper die we opknapten om mee op avontuur te gaan met ons gezin. Onze droom: samen zijn, nieuwe plekken ontdekken, niets moet alles kan.

De praktijk was anders: het opknappen van de camper kostte meer tijd en geld dan we vooraf hadden begroot. Ik trapte weer in de valkuil door gewoon te beginnen en er vervolgens achter te komen dat eerst een plan maken (de strategie van manlief) soms toch slimmer is. Toen de camper uiteindelijk zo ver klaar was dat we er mee op pad konden ging dat tot Brugge goed. Daarna hebben we onze plannen bij moeten stellen omdat de camper de heuvels niet op kwam. Naast dat we niet voldoende snelheid haalden, begon de camper ook te bokken. De hoeveelheid spullen die we meegenomen hadden hielp ook niet. We hadden meer ruimte dan in ons busje. En die hebben we benut. Niet slim. De uitdrukking: ‘travel light’ was overduidelijk niet op ons van toepassing. Niet lang daarna bleken ook de remmen niet volledig betrouwbaar. Dat was onze grens. Uiteindelijk zijn we met hulp van vakmensen van de ANWB weer thuisgekomen. We hebben de camper naar de garage gebracht voor reparatie. Tot zover ons camperavontuur van vorig jaar.

Opgeruimd! En wat er niet inkomt hoeft er ook niet uit

Simpel leven heeft ook te maken met de hoeveelheid spullen die je hebt. Want spullen die je hebt moet je ook onderhouden. Dus hoe minder spullen je hebt hoe meer rust dat geeft. Ook daar ben ik de afgelopen maanden zelf mee bezig geweest. Ik geef minder uit aan spullen en meer aan ervaringen. En het mooie is dat ook onze meiden dat overnemen. Die vragen ook ervaringen in plaats van spullen omdat ze merken dat ze daar blijer van worden. Een keertje wat drinken in de stad, naar het museum of zwemmen.

De kracht van ochtendpagina’s schrijven

Lou beschrijft in haar boek dat zij de dag begint met P.M.S. De meeste van ons (zowel vrouwen als mannen) hebben daar minder goede herinneringen aan (want echt gezelliger wordt het daar niet van in huis). Ik moest hardop lachen toen Lou beschreef dat dat voor haar gelijk staat aan Plassen, Mediteren en Schrijven. Even een ander perspectief. Heerlijk! En eerlijk is eerlijk: het ochtenritueel van Lou is ook al ruim 2,5 jaar mijn ochtendroutine.

Vooral het schrijven van de ochtendpagina’s volgens de methode The artist way van Julia Cameron heeft mij persoonlijk veel gebracht. Maar daarover meer in #abookaweek The Artist Way.

Het schrijven van deze pagina’s levert mij veel rust en inzicht op. Ik ben meer in contact met mijzelf en weet wat ik belangrijk vind. Ik heb helder waar ik mijn tijd en energie aan wil besteden.

Afspraakjes met mijzelf

Mijn ‘O, ja’ moment tijdens het lezen van dit boek voelde ik toen ik las over Lou’s bevrijdingsdag/Artistdate. Waar bij mij het klad in is gekomen de afgelopen maanden zijn mijn afspraakjes met mezelf, ook wel kunsternaarsafspraakjes genoemd. Dit is tijd voor mij, waarop ik erop alleen op uit ga, op avontuur, inspiratie opdoen. Tijdens die tijd hoef ik niets. Geen sleur en verplichtingen en tijd om mezelf weer op te laden. Die afspraakjes met mijzelf ga ik nieuw leven inblazen. En dat hoeft helemaal niet zo ingewikkeld te zijn of veel geld te kosten. Inspiratie voor mijn eerste date haal ik al uit dit boek. De illustraties uit dit boek maken me blij. Ik krijg meteen zin om mijn eigen tekenspullen er weer bij te pakken. Die (als ik eerlijk ben) al weer bijna een jaar in de kast stof liggen te happen.

Hoe is dat voor jou? Welke eerste stap kun jij zetten om zalig simpel te leven?

Ik hoor graag van je!

Hartelijke groet,