Deze week was ik gesprek met een oudste dochter. Ze was verbaasd toen ik vertelde dat ik regelmatig alleen op pad ga. Ze vroeg: “Maar je hebt toch een gezin?” 

Ja, dat klopt. En toch ga ik regelmatig alleen naar de sauna of boek ik een paar dagen een huisje voor mezelf. 

De vervolgvraag van mijn gesprekspartner was: “Maar voel je je dan niet alleen?” Ik vertelde haar dat ik het fijn vind om met m’n gezin, familie of vrienden te zijn en dat ik het ook fijn vind om alleen te zijn. Dan hoef ik met niemand rekening te houden en kan ik doen waar ik zin in heb. Als ik tijd alleen doorbreng voel ik me meer in verbinding met mezelf. Ik kan in alle rust schrijven of lezen. Het geeft me helderheid en na een paar van die dagen is het ook fijn om weer thuis te komen. Ik ben dan opgeladen en kan er weer zijn voor mijn gezin. 

Ze vertelde me dat het haar ook zo fijn leek. Ik vroeg aan haar: wat houd je tegen? 

Ze begon te vertellen over al haar beren op de weg. Ze dacht dat haar man zou denken dat hun huwelijk niet goed was als ze alleen op pad wilde. Ze voelde zich schuldig ten opzichte van haar kinderen die ze dan alleen zou laten. Ze was bang voor wat haar omgeving van haar zou denken. Ze kon het geld dat voor het gezin was toch niet in zichzelf investeren? Tegelijkertijd schemerde haar verlangen door in haar woorden. 

Ik vertelde haar dat ik die gedachten ook wel heb gehad. Het is vaak een combinatie: aan de ene kant ben je bang voor wat je omgeving wel niet zal denken. Aan de andere kant een voel je het verlangen van hoe fijn het zou zijn. 

We verkenden wat ze graag zou willen en keken naar de belemmeringen. Ze wilde graag met haar tekenspullen een paar dagen het bos in. Een paar weken na ons gesprek kreeg ik een appje van haar: “Ik heb geboekt! Aankomend weekend ben ik er even tussenuit.”

Het weekend was heerlijk en smaakte naar meer. 

Vaak heb je met je hoofd al bedacht waarom iets niet zou kunnen en kun je eindeloos rondjes blijven draaien. Dat is zonde want er is vaak meer mogelijk dan je nu nog denkt. 

Merk je nu dat je jezelf regelmatig belemmert met gedachten over waarom iets niet zou kunnen en wil je daar graag verandering in teweeg brengen? Weet dan dat we je graag helpen. Mail ons gerust op info@aikeborghuis.nl.

PS. De decembermaand is alweer bijna aangebroken. Ben je nog op zoek naar een leuk cadeautje voor een oudste dochter in je omgeving? Dan is mijn boek ‘Het verborgen leiderschap van oudste dochters’ een tip. Je bestelt het hier: https://aikeborghuis.nl/boek-het-verborgen-leiderschap-van-oudste-dochters/