De zomerperiode is voor veel ondernemers een periode van hollen of stilstaan. Je bent razend druk of je agenda is een stuk leger dan normaal.

Is het rustig, kan dat heel heerlijk zijn. Echt even vakantie en helemaal niets anders. Het kan je ook een onrustig gevoel geven want minder klanten betekent vaak ook minder omzet en winst en de rekeningen moeten wel betaald worden natuurlijk.

Het is vaak ook een periode om even afstand te nemen. Uit te zoomen. Een vraag die je jezelf eens kunt stellen: Ben ik eigenlijk nog wel een blije ondernemer?

Mocht je de vraag beantwoorden met: “Eigenlijk voel ik me helemaal niet zo’n blije ondernemer.” Of: “Ik voel dat er meer uit te halen is dan ik nu doe of ik ben toe aan een nieuwe stap.” Dan zou je komende periode ook kunnen gebruiken om te werken áán je bedrijf.

Veel ondernemers zijn hun bedrijf begonnen vanuit een ideaal. Ze zijn inhoudelijk ontzettend goed in wat ze doen. De valkuil waar veel ondernemers vervolgens instappen (ik heb die ‘fout’ zelf ook gemaakt) is dat we denken dat we ondernemen gewoon moeten kunnen. Maar dat klopt niet. Ondernemen is een vak. En als je dat vak eenmaal onder de knie hebt (en je blijft door ontwikkelen) dan wordt het hele ondernemen zoveel leuker!

Dat gun ik jou ook: een bedrijf waar je blij van wordt, waarmee je je klanten heel goed kunt helpen en dat ook financieel zorgt voor jou en je dierbaren.

Wat ik zelf met vallen en opstaan heb geleerd is dat het vaak ook niet stroomt in jou als het niet stroomt in je bedrijf. Dat er onbewust iets is wat je tegenhoudt om te doen waarvan je eigenlijk weet dat je het te doen hebt. Het kan zijn dat je niet weet hoe je iets aanpakt. Of dat je het doet zoals anderen het doen en dat je van binnen voelt dat het niet helemaal klopt. Of dat je in je eentje in cirkels blijft ronddraaien en er zelf niet uitkomt.

Het kan ook zijn dat je bedrijf al lekker loopt maar dat je voelt dat je toe bent aan een volgende groeistap. Maar hoe kom je van de situatie waar je nu bent naar de situatie waar je graag naartoe wilt? Ook dan kan ik je helpen.

Juist in zo’n zomerperiode waarin je minder afleiding hebt kan het fijn zijn om echt de tijd en ruimte te maken te werken aan je bedrijf.

Mocht je jezelf willen ontwikkelen als ondernemer en kun je daar wel wat hulp bij gebruiken, weet dan dat ik je graag help om weer een blije ondernemer te worden. Tot eind juni bied ik het coachingsprogramma De blije ondernemer nog aan met individuele coaching zodat ik specifiek en op maat met jou mee kan kijken wat voor jou werkt.

Uit eigen ervaring weet ik dat je geneigd kan zijn om het alleen te doen, maar de tijdswinst en energie die het je oplevert om het samen te doen maakt dat je sneller stappen kunt zetten.

Ben je er aan toe om (weer) een blije ondernemer te worden? Vraag dan nu een persoonlijk adviesgesprek met me aan. Ik ontmoet je graag!

PS. Ben je geen ondernemer maar voel je wel dat je toe bent aan een volgende stap en lukt het je nog niet? Weet dan dat je ook welkom bent voor een vrijblijvend persoonlijk adviesgesprek zodat ik met je mee kan kijken wat je volgende stap zou kunnen zijn > https://aikeborghuis.nl/persoonlijk-adviesgesprek/