Oudste dochters die een eigen bedrijf starten doen dat vaak succesvol. Zo heb ik de afgelopen weken een paar mooie gesprekken gevoerd met oudste dochters die al wat langer ondernemen. Ze zijn hun bedrijf ooit begonnen met het idee: ik ben goed in mijn vak. Ik wil graag meer autonomie en ik kan wat ik doe in loondienst ook best doen in een eigen bedrijf. Als ik het zelf doe heb ik meer vrijheid om te werken op de tijden die het mij uitkomt, verdien ik meer en kan ik de klussen aannemen die bij me passen. Zo hebben ze hun bedrijf in de afgelopen jaren vanaf de start zelf opgebouwd.

Misschien ook wel herkenbaar voor jou oudste dochter met een eigen bedrijf.

In de beginperiode was het ondernemerschap nieuw en het krijgen van klanten ook. Je zat nog niet helemaal vol met opdrachten. Daardoor had je letterlijk meer ruimte in je agenda en voelde je je ook vrijer.

Wat je ervaart als je langer bezig bent met je eigen bedrijf is dat mond tot mondreclame van tevreden opdrachtgevers zijn werk doet. Nieuwe klussen en opdrachten komen bijna als vanzelf naar je toe. Je zit goed in het werk.

Daar ben je blij en dankbaar voor. Maar er zit een keerzijde aan: de vrijheid waar je ooit voor bent gaan ondernemen is minder aanwezig. Je agenda zit voller dan je lief is en je voelt je minder vrij dan je zou willen. Tegelijkertijd voel je ook dat je de opdrachten die je nu doet ontgroeid bent.

Een opdracht waarvan je hart een paar jaar geleden nog een sprongetje maakte is nu ‘gewoon een opdracht’. Je wordt minder uitgedaagd en kunt minder je creativiteit kwijt.

Dat is niet zo gek. Jij bent gegroeid als mens en ondernemer en je opdrachten groeien nog niet als vanzelf mee. Je wordt namelijk vaak aanbevolen op het werk dat je al hebt afgeleverd en nog niet gevraagd voor de klussen die je graag zou willen doen.

Het is dus goed mogelijk dat je voelt dat je toe bent aan een volgende stap in je bedrijf.

Je bent toe aan interessantere opdrachten. Het kan ook zijn dat je een andere richting op wil met je werk en je leven maar niet goed weet hoe je dat kunt aanpakken.

Je neemt je regelmatig voor hier eens bij stil te staan. Om vervolgens je volle agenda te zien en aan het werk te gaan. Dat is niet zo gek. Vanuit je grote verantwoordelijkheidsgevoel kan het zijn dat je de opdracht en agenda van je klant leidend laat zijn boven je eigen planning. Die mijmertijd voor jezelf kan tenslotte ook wel op een ander moment.

Daar komt bij dat je vrij solistisch werkt en in je omgeving niet veel mensen hebt met wie je kunt sparren of die je als klankbord kunt gebruiken. Dat kan best alleen voelen. Maar als je eerlijk naar jezelf kijkt. Gun je jezelf die tijd en ruimte dan ook echt?

Weet dat je niet alleen bent met dit soort vragen. Deze vragen zijn heel herkenbaar als je al langer onderneemt en je bedrijf lekker loopt. En weet ook dat je hier vaak alleen niet uitkomt. Je loopt vast in je eigen denkpatronen en ziet niet wat er nog meer mogelijk is.

Hoe zou het zijn om in 2022 jouw vragen wel te gaan onderzoeken en samen op ontdekkingsreis te gaan? We gaan een jaar lang op ontdekkingsreis met een groep van 8-10 gelijkgestemde vrouwen. In dat jaar ga je ontdekken wie je in de kern bent, wat voor jou belangrijk is en hoe je dat vorm kan gaan geven in je leven en werk.

We komen een dag per maand (dus 10 dagen in totaal) bij elkaar met een groep gelijkgestemde vrouwen en ik loop een jaar naast je mee zodat je het een jaar niet alleen hoeft te doen.

Nieuwsgierig geworden? Neem dan een kijkje op deze pagina: https://aikeborghuis.nl/bezield-vrouwelijk-leiderschap/

Mocht je voelen dat je toe bent aan een volgende stap en samen willen verkennen of de jaargroep bij je past, neem dan even contact met me op voor een afspraak via info@aikeborghuis.nl. Ik denk graag met je mee. Je bent welkom!