Toen ik in 2008 vastliep dacht ik dat ik alles wel alleen kon oplossen en kon dragen. Dat ging ook best een tijd goed. Dacht ik. Ja, ik had wel wat fysieke klachten. Mijn schouders en rug zaten altijd vast. Ik was een controlefreak en dacht dat ik alles het beste zelf kon doen. Ik zat altijd in mijn hoofd. Ik was aan het nadenken over de toekomst en wat er allemaal nog moest gebeuren en kon niet echt genieten van het moment. Achteraf gezien was ik een wandelend hoofd. Ik wist wel: zo wil ik het niet meer! Maar wat ik wel wilde? Ik had geen idee.

Vanaf dat moment nam ik het besluit: dit is mijn leven.
En ik nam nog een besluit: ik hoef het niet meer alleen doen.

In die periode schakelde ik een coach in en ontdekte ik hoe fijn het is als er iemand naast je meeloopt. Die met je meekijkt. Die door je gedachten heen prikt. Die je een ander perspectief geeft. Die naast je staat als je valt. Die je vertrouwen geeft. Die je aanmoedigt als je spannende stappen gaat zetten. De samenwerking met deze coach is het begin geweest van het niet meer alleen willen en hoeven doen.

De afgelopen weken kreeg ik een paar complimenten over hoe ik gegroeid ben. Als mens en als ondernemer. Mensen zien hoe steady mijn bedrijf groeit en blijft ontwikkelen en ze vroegen me hoe ik dat deed.

De belangrijkste sleutel is dat ik goed voor mezelf zorg én dat ik het niet alleen doe maar hulp inschakel. Ik zorg dat ik iedere dag tijd en ruimte neem om te schrijven, om te wandelen, voor voldoende slaap en ontspanning en dat ik me voed.

Ik doe werk waar ik van hou en dat geeft energie. Tegelijkertijd schakel ik hulp in voor de dingen die ik niet goed kan.

Ik werk samen met een team toppers. De teamleden houden me af en toe ook een stevige spiegel voor. Niet altijd leuk. Wel helpend als ik mezelf weer saboteer of recht probeer te praten wat krom is.

Wat voor mij ook echt een sleutel is, is dat ik accountability, een liefdevolle schop onder mijn kont, voor mezelf regel. Als ik iets echt wil veranderen in mijn leven dan kies ik niet voor de quick fix maar voor langere begeleiding. Ik weet uit eigen ervaring dat een inzicht waardevol is, maar dat ik voor structurele verandering van patronen meer tijd nodig heb.

Een vraag die ik mezelf vaak stel is: wat wil ik? Ik maak me niet meteen druk over het ‘hoe’.
Als ik maar weet wat ik wil en waarom ik iets wil van binnenuit dan volgt het ‘hoe’ later wel of daar zoek ik dan hulp bij.

Die hulp inschakelen ging niet vanzelf. Toen ik vastliep en begon met hulp inschakelen zag ik dat eerst vooral als kosten. Ik had het idee dat ik er dingen (geld) door kwijtraakte.

Dat veranderde toen ik zag wat de coaching mij opleverde. Maar niet alleen mij, ook mijn gezin.

Sindsdien ben ik geld uitgeven aan hulp inschakelen en accountability gaan zien als investeringen in mezelf en mijn bedrijf. Wat het me vooral oplevert is tijd en energie.

Dat merk ik nu ook nu ik bezig ben met de ontwikkeling van het carddeck voor oudste dochters. Als ik dat alleen had moeten doen was ik nog lang niet zover geweest als nu. Hulp inschakelen van iemand die het proces eerder heeft doorlopen en weet waar je aan moet denken zorgt dat het sneller gaat. Dat scheelt tijd, maar ook energie. Ik voel me minder alleen. Ik hoef niet meer alles zelf te kunnen maar werk samen met mensen die dingen beter kunnen dan ik. Dat maakt het eindresultaat beter dan wanneer ik het alleen had gedaan.

Stel jezelf maar eens de vraag: waar zou jij op dit moment wel wat hulp en accountability bij kunnen gebruiken? Misschien op het gebied van je gezondheid. Misschien op het gebied van werk. Misschien wel op het gebied van opvoeding. Misschien in het inschakelen van hulp in de huishouding.

Wat zou er gebeuren als je dit niet meer zou zien als kosten en iets wat je kwijtraakt maar als investering in jezelf?

Mocht je nu voelen dat je al een tijd weet wat je niet meer wilt maar er nog niet achter komt wat je wel wilt? Weet dan dat we graag met je in gesprek gaan om te kijken of en hoe we je kunnen helpen om de regie terug te nemen over je eigen leven.

Je bent welkom!