De afgelopen 8 jaar heb ik met plezier in een Daihatusu Cuore gereden. Deze auto gaf mij m’n vrijheid terug nadat ik jarenlang alles op de fiets heb gedaan. Het is een koekblik, maar hij bracht me jarenlang overal. Wel met weinig comfort. De auto heeft geen centrale deurvergrendeling, geen airco en toen ik een paar weken geleden weer de binnenkant van mijn ramen moest krabben omdat ze aan de binnenkant bevroren waren stelde ik mezelf de vraag: is het geen tijd voor een upgrade?

Ik heb altijd gezegd dat auto’s niet belangrijk voor me zijn en dus vooral functioneel moeten zijn. Tijdens een wandeling met mijn man Peter kwam dit ter sprake. Hij vroeg me: ‘Een auto hoeft niet alleen maar functioneel te zijn. Wat vind je nu echt een leuke auto?’
Ik antwoordde: ‘Ik krijg altijd een glimlach om mijn mond van een mini’.

Door dat gesprek ben ik de mogelijkheden gaan verkennen en heb ik een automakelaar ingeschakeld. Ik had een wensenlijstje gemaakt en tegen hem gezegd dat ik een mini heel leuk vind, maar ook een auto wil die vooral functioneel en zuinig moest zijn. Hij liet me een foto zien van een bepaald type auto en gaf aan dat hij daar dan naar op zoek zou gaan voor me.

Later dat weekend voelde ik een lichtte teleurstelling: ja, maar zo’n auto wil ik niet! Ik appte hem op maandag: ‘Wacht even met je zoekopdracht. Ik moet eerst zelf nog wat onderzoek doen.’ In de weken daarna heb ik wat proefritjes gemaakt in verschillende auto’s waaronder twee mini’s. En iedere keer werd ik blij van de mini.

Dus vroeg ik de automakelaar voor me op zoek te gaan naar een mini. Iets duurder, maar wel iets wat me echt blij maakt.

Nog geen half uur later had ik bericht terug: ‘Dat is toevallig. Ik ben net voor een andere klant bezig die haar mini wil verkopen. Proefrit maken?’

Zo gezegd, zo gedaan. Tijdens de proefrit voelde ik eigenlijk meteen ‘Deze auto maakt me echt blij!’ Inmiddels heb ik de mini gekocht, in gedachten van de royalty’s van mijn boek.

Het lijkt dan om een auto te gaan, maar het gaat voor mij om zoveel meer: het vrije gevoel dat een auto me geeft, het blije gevoel als ik naar de auto toeloop of erin zit, het idee dat ik de auto heb gekocht van de opbrengsten van mijn boek, wat weer doet denken aan alle persoonlijke berichtjes die ik van lezers heb ontvangen. Ik voel me zo rijk als ik in die auto rijd!

Als ik kijk naar mezelf heb ik best wat innerlijk werk moeten doen om mezelf deze auto te gunnen. Er kwamen allerlei belemmerende overtuigingen en beren op de weg. Inmiddels weet ik dat dit altijd gebeurt als je een besluit neemt of een keuze maakt die buiten je comfortzone ligt en kon ik die gedachten wel horen, maar me er niet door laten leiden.

Ik ben benieuwd hoe dat voor jou is: kies jij voor functioneel of mag je ook kiezen en voor jezelf en voor iets dat misschien duurder is maar je wel goed laat voelen?

Fijn om van je te horen!