De zon schijnt. Ik zit achter mijn laptop en voel aan alles: ik wil naar buiten. Daarna check ik mijn agenda en to-do lijst. De dingen die op die lijst staan moeten wel gebeuren maar er vloeit geen bloed uit als het later deze week gebeurt. Twee acties hebben wel prioriteit en die draag ik over aan mijn team die de klus ook nog eens veel sneller en beter kunnen dan ik.

Waar ik jaren geleden stug achter mijn computer was blijven zitten besloot ik nu de laptop dicht te klappen. Ik belde een ondernemersvriendin en we hebben een topmiddag gehad samen. Lekker gewandeld, bijgekletst en vooral ook zonnestralen gevangen. Die avond kwam ik rozig van de zon en opgeladen weer thuis.

De vrijheid om je eigen dag in te delen is een van de redenen waarom ik jaren geleden voor mezelf ben begonnen. Maar als ik heel eerlijk ben voelde ik me lang niet altijd zo vrij. Er was altijd wel iets te doen wat belangrijker leek dan afstand nemen en opladen.

Herkenbaar?

Oudste dochters zijn harde werkers en vinden vaak dat tijd voor zichzelf en tijd om te ontspannen iets is voor als ‘het echte werk is gedaan’. Ze beschikken over een groot verantwoordelijkheidsgevoel, leggen de lat hoog voor zichzelf en zijn harde werkers. De valkuil voor veel oudste dochters is dat ze vooral geneigd zijn hun resultaten te bereiken door hard te werken. In de actie, in de doe-stand.

Een bijzondere ontdekking die ik heb gedaan is dat je resultaten en doelen ook kan bereiken op een andere manier. Namelijk door te vertragen. Afstand te nemen. Uit te zoomen. De tijd nemen om in plaats van veel tijd door te brengen achter je computer, juist naar buiten te gaan en te wandelen. Of te sparren met een collega.

Dat levert in het begin vaak een schuldgevoel op want wandelen kan voelen als ‘niet nuttig’. Afspreken met een andere onderneemster om samen te sparren is bijna ‘te leuk’. Dat kan eigenlijk niet tijdens werktijd. Terwijl je gaat merken wat het je oplevert als je dit vaker gaat doen.

Zo ook vorige week: de wandeling en het gesprek leverden me nieuwe inzichten op over hoe ik een vraagstuk eenvoudig op kan lossen. Daar was ik alleen achter mijn laptop niet op gekomen. Dus in plaats van dat zo’n spontane middag tijd kost, levert het me energie en tijdswinst op. En tegelijkertijd ook nog eens plezier en ontspanning.

Dat er een andere manier is om je resultaten te bereiken hebben de meeste oudste dochters nooit echt geleerd en daarom voelt het in het begin tegennatuurlijk. Misschien levert het zelfs weerstand op in jezelf.

Wat ik in de praktijk zie is dat het voor veel oudste dochters niet zo makkelijk is om zich los te koppelen van het werk omdat je het gevoel hebt dat je die tijd en ruimte niet hebt. Je bent al zo druk. Afstand nemen en een middag gaan wandelen voelt als ‘de kantjes ervan aflopen’ en voelt ‘niet nuttig’. Ook kunnen oudste dochters in de valkuil trappen dat ze denken dat ze het zelf het beste weten en niemand het vraagstuk zo goed kan oplossen als zij. Dat de boel in de soep loopt als zij er niet zijn. Maar… klopt die overtuiging eigenlijk wel?

Hoe fijn zou het zijn om met meer ontspanning, plezier en innerlijke rust nog steeds je resultaten te bereiken? Niet door harder te werken maar door slimmer te werken?

Ga je mee op ontdekkingsreis om te ontdekken hoe het voor jou werkt?

Om te leven en werken trouw aan wie je bent en wat jij belangrijk vindt? Een dag per maand waarin je uitzoomt, afstand neemt, oplaad en weer dichter bij jezelf komt? En leert om systemisch te kijken.

Ik help je graag door samen met jou en een groep van maximaal 8 gelijkgestemde vrouwen een jaar lang aan de slag te gaan. Kijk maar eens op deze pagina of het iets voor je is: https://aikeborghuis.nl/bezield-vrouwelijk-leiderschap/

En als je vragen hebt of meer wilt weten dan graag persoonlijk met je in gesprek.
Ik ben bereikbaar op 06-44562155 of info@aikeborghuis.nl. Je bent welkom!