Veel mensen kiezen voor het ondernemerschap omdat ze meer vrijheid willen ervaren. Vrij willen zijn om te doen wat ze goed kunnen. Vrij om hun eigen werktijden in te delen zodat werk beter aansluit bij de zorg voor de kinderen. Dat was ook mijn ideaal toen ik mijn bedrijf startte.

En toch denk ik dat veel ondernemers zich eigenlijk helemaal niet zo vrij voelen  als ze van tevoren hadden gedacht. Dat het toch best spannend is of je iedere maand voldoende winst maakt om jezelf salaris uit te betalen en je hypotheek en boodschappen te kunnen betalen.

Wat ik zelf heb onderschat is wat er allemaal bij het ondernemerschap komt kijken. Goed zijn in je vak is meestal niet genoeg om een winstgevend bedrijf op te bouwen. Als ondernemer ben je namelijk overal zelf verantwoordelijk voor. Je bent dus ineens ICT-er, webbouwer en boekhouder. Je bent tekstschrijver, moet je bezig houden met je marketing en je mag je diensten leren verkopen.

En dan heb ik het nog niet eens over het regelen van je arbeidsongeschiktheid en het zelf opbouwen van je pensioen. Dat is de andere kant die bij het ondernemerschap komt kijken. Vooral financiële zorgen kunnen veel stress en spanning met zich meebrengen die vaak niet alleen de ondernemer maar ook zijn of haar gezin raken.

De grootste fout die ik in het begin van mijn ondernemerschap maakte is dat ik dacht dat ik al die aspecten van het ondernemerschap maar gewoon moest kunnen. Voor alles wat in inhoudelijk doe heb ik jarenlange opleidingen en trainingen gevolgd, maar het ondernemerschap… Dat moest vanzelf gaan.

Echt het grootste misverstand ooit.

Maar het grote voordeel is dat je het wel kunt leren. Toen ik het ondernemerschap ging zien als vak en me erin liet scholen veranderde alles. Ik leerde vanaf de basis een bedrijf op te bouwen dat ook zorgt voor mij. Dat financieel gezond genoeg is om structureel samen te werken met een fijn team die de dingen doen die ik niet goed kan waardoor ik me kan richten op dat wat verschil maakt in mijn bedrijf: werken met klanten.

Wat veel mensen niet van me weten is dat ik ook ondernemers coach en leer hoe je vanaf het fundament een bedrijf opbouwt dat past bij wie jij bent, hoe je ideale klanten aantrekt en winst maakt met je bedrijf. Zodat je bedrijf ook zorgt voor jou zodat je je vrijer voelt. Dat doe ik in het coachingsprogramma De blije ondernemer. Ik leer je stap voor stap een bedrijf op te bouwen en ik help je weer op weg als je vastloopt.

Investeren in ondernemerscoaching kan heel spannend voelen en dat weet ik ook nog uit de periode dat ik zelf die stap zette. Maar mijn ervaring is inmiddels dat het je écht versneld in je groei in tijd, geld en energie. De investering verdien je gewoon terug als je de stappen zet die nodig zijn.

Dus ben je ondernemer en heb je het nu rustiger door corona of lukt het je nog niet om een winstgevend bedrijf op te bouwen, vraag dan vrijblijvend een persoonlijk adviesgesprek met me aan waarin ik met je meekijk waar je nu staat en waar je naartoe wilt. Dit levert je in ieder geval helderheid op voor je eerstvolgende stap. Dit gesprek is vrijblijvend en verplicht je tot niets.

Je bent welkom en ik help je graag.

 

PS. Merk je dat de kosten ervan je weerhouden van de stap te zetten om coaching te gaan doen? Weet dan dat er programma’s zijn waar je als startende ondernemer wordt ondersteund voor dit soort dingen. Ik ben bijvoorbeeld als ondernemerscoach verbonden aan De Startversneller (www.destartversneller.nl). De Startversneller helpt je bij een succesvolle start van je eigen bedrijf. Het programma is er voor startende ondernemers in de provincie Gelderland of Overijssel die niet langer dan 5 jaar zijn ingeschreven bij de KvK. Je kunt in aanmerking komen voor een voucher van €1.000,- om te besteden aan business coaching.