Afgelopen zomer is een langgekoesterde droom in vervulling gegaan. Met ons gezin zes weken rondreizen door Australië.

Jarenlang heb ik gedacht dat dat voor ons niet weggelegd was: geen tijd, geen geld.

Totdat ik die droom ben gaan onderzoeken. Wat is ervoor nodig om die droom wél uit te laten komen?

Tijd en geld waren de belangrijkste beren. En als ik eerlijk ben heb ik me daar lang door laten leiden. Totdat ik mezelf de vraag stelde: wat heb ik nu eigenlijk gedaan om die droom uit te laten komen? En met het schaamrood op mijn kaken moest ik bekennen: helemaal niets.

Zo’n 3 jaar geleden besprak ik mijn droom weer met Peter. En hij zei: als je dat echt graag wilt dan gaan we kijken hoe het wel mogelijk is. De extra spaarrekening werd geopend, Peter regelde op zijn werk dat hij meer vrij kon krijgen en we gingen aan de slag met de voorbereidingen.

Op zaterdag 13 juli was het eindelijk zo ver en zijn we via Londen vertrokken naar Australië. En zes weken later, op 23 augustus, waren we weer thuis.

Was de hele reis rozengeur en maneschijn?

Nee. De reis naar Australië duurde op de heenweg ruim 35 uur. Dat is op zich al een flinke ruk maar met een ziek en spugend kind is dat best een beproeving. Je maakt je zorgen als ze zelfs uren nadat ze uit het vliegtuig komt nog geen slok water binnen kan houden.

Ook was het best intensief om zes weken met z’n vieren zo dicht bij elkaar te zijn. Een camper is dan niet zo heel groot. We zijn alle vier verschillend en hebben andere behoeftes. Ook op reis neem je toch jezelf mee. Met je leuke maar ook minder leuke eigenschappen. Heel begrijpelijk maar uitspreken wat je dan wilt is wel belangrijk om elkaar te blijven begrijpen als je geen dikke bonje wilt krijgen en het voor iedereen fijn wilt houden.

Omdat het winter is in Australië in juli en augustus waren de temperaturen overdag lekker om wat te doen. Zo’n 20 graden. Maar om half zes wordt het donker en ’s avonds koelt het flink af en is buiten zitten er niet echt bij. Overdag ben je vaak onderweg en ’s avonds is het dan plannen maken voor de dag erna met of zonder wifi. Meestal heel leuk, maar ook wel heel intensief.

Waar we geen rekening mee hadden gehouden is dat de winter daar hoogseizoen is waardoor alle campings hutje-mutje-vol stonden. En toen we uiteindelijk een rustig plekje vonden werden we bestolen en konden we op zoek naar een politiebureau.

De afstanden waren ondanks dat we echt vooraf al geschrapt hadden in wat we gingen doen toch intensief en pittig en we hebben op sommige dagen stevig moeten doorreizen om de camper weer op tijd in te kunnen leveren.

Maar buiten dat was de reis echt fantastisch! Londen was nog leuker dan ik vooraf gedacht had. Met de rode bussen kom je overal. Omdat onze interesses nogal uiteen lopen hebben we opgesplitst. Peter en ik zijn allebei met een dochter Londen ingedoken. Ook een cadeau, helemaal met een onverwachts musicalbezoek op de laatste avond.

In Australië hebben we waanzinnig veel gezien en gedaan. Wat heel goed heeft uitgepakt is dat we vooraf allemaal mochten aangeven wat we graag wilden doen. En die dingen hebben we ook allemaal in de reis kunnen doen. Koala’s geknuffeld. Kamperen in het regenwoud. Wallabies, kangoeroes, krokodillen, enorme vlinders en een enorme verscheidenheid aan vogels. Je staat ook wel even raar te kijken als een jongetje langskomt en vraagt: heb je mijn python gezien? Ik ben hem kwijt. Slik…

We hebben gesnorkeld op het Great Barrier Reef en enorme schildpadden, clownvissen, mantra’s en zelfs een haai gezien. We zijn de outback in geweest in hebben een excursie in een oude vulkaan gedaan en gewandeld over de krater. We hebben kangoeroes, wallabies en dolfijnen gevoerd.

We hebben gepoedeld in natuurlijke bronnen waar warm water uit de grond kwam. We hebben walvissen gespot, surfles gehad. Over het strand gereden met een jeep. Veel gewandeld, lekker gegeten en ook het samen zijn met het gastgezin waar ik 22 jaar geleden heb gewoond was warm en welkom.

En het is bijzonder om zo’n lange periode zo intensief met je gezin samen te zijn. Mooie gesprekken en ik voel me nog meer verbonden met mijn gezin. Dat had ik voor geen goud willen missen!

Wat deze reis me weer heeft laten zien is dat er veel meer mogelijk is je durft te dromen en bereid bent om die droom te onderzoeken en daar concrete acties in te zetten.

Dus stel jezelf maar eens de vraag: welke droom heb jij eigenlijk? En wat is het eerste stapje dat je kunt zetten om deze droom uit te laten komen?

Ik ben heel benieuwd!