Oudste dochters zijn vaak idealisten: ze willen met wie ze zijn het verschil maken. Niet alleen voor zichzelf maar ook voor de wereld om ze heen. Doordat hun ambities zo groot zijn kan het weleens lastig zijn om in beweging te komen. Doordat ze het eindplaatje niet helder zien blijven oudste dochters in hun hoofd malen over wat de volgende stap zou kunnen zijn in plaats van in actie te komen.

Dit is een valkuil die ik veel bij oudste dochters zie en ook bij mezelf wel herken: we blijven te lang nadenken over wat we zouden willen. Het probleem daarvan is dat we niet in beweging komen en blijven schetsen op de tekentafel. Nu is een goed plan uitdenken zeker waardevol, maar niet als het blijft bij plannen maken en je niet in beweging komt en het ook gaat doen. Je denkt dat je controle hebt maar eigenlijk ben je verstoppertje aan het spelen zodat je je verlangens nog niet echt serieus hoeft te nemen.

De stap van dromen en bedenken in je hoofd, naar je plannen in uitvoering brengen is een spannende stap. Want als je je plannen tot uitvoering gaat brengen dan kom je ook beren tegen.

Het is niet altijd makkelijk en dat is precies de bedoeling. Als je aan de slag gaat met je dromen dan gaan er ook dingen niet volgens plan. Dit is geen teken dat je faalt, maar dat je fouten maakt en dat is feedback. Als je niet genoeg fouten maakt heb je niet genoeg geleerd.

Dit is voor oudste dochters vaak best lastig omdat ze het zo graag goed willen doen en de lat hoog leggen voor zichzelf en hun omgeving. Toch ligt je levensgeluk niet in je comfortzone.

Als ik kijk naar mezelf dan was het ontwikkelen van het oudste dochter carddeck best spannend: je hebt een idee, doet een investering en weet niet of het gaat slagen. Als het dan lukt dan geeft dat een kick. Het schrijven van een boek, een proces waar ik nu middenin zit is vergelijkbaar: inspirerend en eng tegelijk. Ik zou het niet willen missen.

Het helpt om op dagelijkse basis even met je droom aan de slag te zijn. Het levert in ieder geval energie op.

Je hebt dit al eerder gedaan. Kijk maar naar de periode waarin je hebt leren lopen. Toen dat de eerste keren niet lukte ben je ook niet op je billen blijven zitten maar ben je blijven proberen. Je hebt doorgezet ook als het niet in een keer lukt. Je hoeft het ook niet alleen te doen: je mag best een tijdje aan de hand meegenomen worden voordat je helemaal op eigen benen gaat staan.

Wat is een droom of een verlangen van jou dat nog op de plank ligt en waar je eigenlijk graag mee aan de slag zou willen? En welk eerste stapje kun je vandaag nog zetten richting je droom?

PS. Dagelijks een dagkaart trekken uit het Oudste dochter carddeck is een laagdrempelige manier om je te verbinden met jezelf. Die kun je hier bestellen.