We hebben geen glazen bol waarin we de toekomst kunnen lezen. En voor veel mensen is de  periode waar we nu in zitten spannend. We weten niet wat er de komende tijd gaat gebeuren. En mensen gaan daar verschillend mee om. De een blijft rustig en beweegt mee. De ander steekt zijn kop in het zand: als ik het negeer dan is het er niet. En weer een ander schiet in de actie, heeft 1000-en-1 ideeën en voert die (half) uit. Dat is voor ons allemaal verschillend. Eén ding weten we zeker: over de periode waar we nu in zitten lezen we later terug in de geschiedenisboeken (of online lesprogramma’s ;-)).

Waar de een positief is en vooruit blijft kijken zie ik om mee heen ook een aantal mensen in de angst en de afwachtstand schieten. Ze willen wel stappen zetten maar durven nu niet. Het risico lijkt te groot: ‘Ik weet wat ik nu heb. Ik weet niet wat ik ervoor terugkrijg. Wie zit er nu op mij te wachten? Durf ik nu wel of niet een stap te zetten?’

Maar als je heel eerlijk bent weet je maar één ding zeker en dat is dat verandering onvermijdelijk is. Nu en in de toekomst.

Wat ik nu zie gebeuren is dat mensen niet durven te bewegen maar ook eigenlijk de mogelijkheden niet echt onderzocht hebben om te kijken wat wél haalbaar is. Hele dromen en plannen verdwijnen op de reservebank. En dat is jammer. Want welk eerste stapje zou je wel kunnen zetten, nu op dit moment?

Als je merkt dat je het fijn vindt om thuis meer beschikbaar te zijn voor je kinderen omdat je met meer aandacht thuis kunt zijn en er veel meer rust ontstaat, kun je dan misschien een paar uur minder werken of een paar uur ouderschapsverlof opnemen?

Of als je voor jezelf wilt beginnen, kun je dan ook starten met je onderzoek naast een bestaande baan die de rekeningen betaalt?

Als je nieuwe stap in je werk wilt zetten, hoe ziet jouw ideale baan en dag er dan uit?

Een valkuil waar ik mensen in zie stappen als ze een nieuwe richting in willen slaan is dat ze hulp en advies vragen in hun directe omgeving: partners, ouders, broers en zussen, je beste vrienden. En dat snap ik helemaal. Ze kennen je goed. Willen dat het goed met je gaat.

Maar daar zit meteen ook het grootste risico in. Ze willen dat het goed met je gaat en dus dat je veilig bent. En dan is blijven zitten waar je zit vaak een goede optie. ‘Gooi je oude schoenen niet weg voordat je nieuwe hebt’. ‘Deze tijd is economisch onzeker dus ga nu niet wisselen van baan.’ En dat doen deze mensen om je heen echt met de beste intentie.

Mijn ervaring is ook dat het helpender is om met mensen in gesprek te gaan die deze stap al succesvol gezet hebben als je bijvoorbeeld voor jezelf wilt beginnen. Die mensen hebben het al gedaan en kunnen vanuit ervaring met je delen in plaats van de mensen om je heen die nog meer beren voor je op de weg zetten.

Een onafhankelijke spiegel van iemand die verder is dan jij in de stappen die je zet is heel waardevol.

Waar ik je eigenlijk toe wil uitnodigen is: zet je dromen, verlangens en wensen niet in de ijskast, maar kijk hoe je daar nu toch ruimte voor kan maken. Op onderzoek gaan, kleine stapjes zetten richting je droom of verlangens geeft vaak al een voldaan gevoel en laat je ervaren dat er meer mogelijk is dan je nu denkt.

Kun je wel een duwtje in de rug gebruiken? Neem dan contact met me op. Ik denk graag met je mee om helder te krijgen wat je eerste stap zou kunnen zijn.

PS. Merk je dat je vastloopt en kom je er alleen niet uit? Maak dan een afspraak met me voor een individuele sessie. Dat kan online en weer op locatie in Deventer. Je bent welkom!