Premium jaargroep bezield leiderschap vanuit systemisch perspectief

Voor wie is het premium jaarprogramma ‘Bezield leiderschap vanuit systemisch perspectief’?

R

Je bent een oudste dochter op een leiderschapspositie in de top van een (familie)bedrijf, organisatie of bent een ervaren ondernemer.

R

Je draagt veel verantwoordelijkheid en kunt dat ook goed. Toch voelt het regelmatig zwaar en alleen: je werkt steeds harder, voelt je minder vrij en ervaart minder voldoening en plezier dan eerst.

R

Aan de buitenkant heb je het goed voor elkaar, maar van binnen knaagt het…

R

Je weet dat er meer in je zit en toch komt het er nog niet uit doordat je druk bent met brandjes blussen. Daardoor kom je niet toe aan de dingen die je goed kunt en waarmee je echt het verschil maakt.

R

Je hoofd staat altijd aan en je lijf begint te protesteren, het geeft aan dat je over je grenzen heen gaat.

R

Je werkt steeds harder en je neemt genoegen met de restjes tijd, energie en aandacht voor jezelf en je dierbaren en daar voel je je schuldig over.

R

Je vraagt je af: is dit het nu? Dit moet toch anders kunnen?

Je neemt de plek en positie in waarvoor je al die jaren zo hard hebt gewerkt om te ontdekken dat het je niet gelukkig maakt. Je vindt dat je niet mag klagen want er zijn mensen die het veel slechter hebben dan jij.

Toch verlang je naar een gevoel van vrijheid, naar een situatie waarin je doet wat je goed kunt, waarmee je van betekenis bent, lekker verdient en maatschappelijke impact maakt. Terwijl je ook tijd en ruimte hebt voor jezelf en de mensen en dingen die belangrijk voor je zijn.

Aan de buitenkant ziet het er succesvol uit, maar je voelt je regelmatig alleen. Je mist gelijkgestemde mensen om je heen die aan een half woord genoeg hebben. Die net als jij van betekenis willen zijn en met wie je open en eerlijk kunt sparren, leren en ontwikkelen.

Je weet namelijk dat er meer in je zit dan je nu laat zien en bent op zoek naar een manier om te groeien en je te ontwikkelen zonder dat je harder moet werken. Weet dat dat ook mogelijk is voor je.

Het vraagt dat je stopt met managen en begint met leiden.

Oudste dochter<br />
Een leider is iemand potentieel ziet en ontwikkelt

Je harde werken, je wilskracht en doorzettingsvermogen hebben je gebracht tot waar je nu bent. Maar als je eerlijk naar jezelf bent en het voelt leeg, dan weet je dat je iets anders moet doen dan je tot nu toe hebt gedaan.

Als je je vrijer wilt voelen en weer bezield wilt leven en werken dan is het belangrijk dat je het besluit neemt dat je leiderschap terugneemt over je leven en werk.

Hetzelfde blijven doen dan je nu doet en een ander resultaat verwachten werkt niet, weet ik ook uit eigen ervaring.

Je hoeft niet je hele leven overhoop te gooien om je op korte termijn al vrijer te voelen en meer energie, plezier en voldoening te ervaren in je leven en werk.

Oudste dochter Aike Borghuis leiderschapscoach

Wie is Aike?

Door mijn jarenlange ervaring in het werken met oudste dochters op leiderschapsposities en mijn persoonlijke en professionele ontdekkingsreis als mens en leider weet ik hoe belangrijk het is om mensen om je heen te verzamelen die een grotere versie van jou zien. Een versie die je zelf nog niet kunt zien. Iemand die je uitdaagt om anders te denken en te doen.

Voor de oudste dochters op leiderschapsposities die ik coach en mentor ben ik die persoon. Als systemisch leiderschapscoach en ervaren ondernemer daag ik je uit om groter te dromen en te doen en sta ik naast je terwijl je die stappen gaat zetten waardoor je het zelf, maar niet alleen hoeft te doen.

In onze samenwerking is niets gek en mag alles er zijn, want je bent een heel mens. Ik denk vanuit systemisch perspectief met je mee over leiderschapsvraagstukken in je leven en werk en sta naast je, ook als het spannend is en je weerstand ervaart. Zo kom en blijf je in beweging.

Wat levert deelname aan het jaarprogramma je op?

R

Je stopt met managen en begint met leiden.

R

Je regelt een plek voor jezelf waar het mag gaan over jou en jouw leiderschap in plaats van dat je anderen faciliteert.

R

Je leert systemisch werken met dat wat er speelt in de onderstroom, waardoor je met minder moeite meer resultaat boekt.

R

Je neemt je volwassen leiderschapspositie in en werkt niet langer het hardst van iedereen, maar faciliteert leiderschap binnen je team waardoor je samen meer resultaat boekt.

R

Je komt terecht in een waardevol netwerk van gelijkgestemde leiders die elkaar helpen groeien en ontwikkelen en terwijl ze dat doen plezier maken met elkaar.

R

Je ervaart meer innerlijke rust en balans en kunt vertrouwen op je eigen wijsheid.

R

Je hebt meer tijd en ruimte voor jezelf en de mensen die je dierbaar zijn.

Ik kwam bij Aike met het verlangen om mijn bedrijf te laten groeien, een bedrijf op te bouwen dat bij me past. Ik was altijd heel hard aan het werk en ervoer weinig ruimte voor mezelf. 

Van tevoren had ik helemaal geen twijfels over deelname aan het jaarprogramma en dat was ook nergens voor nodig. Mijn leven is totaal veranderd. Ik ben veel relaxter worden en werk veel meer op een manier die bij mij past. Ik ben ook veel milder naar mijzelf geworden. Naar de buitenwereld lukt het me om veel beter te begrenzen en aan te geven wat ik wel en niet doe. Juist door die veranderingen van binnenuit, kan ik nu mijn bedrijf laten groeien. 

De deelnemers aan het jaarprogramma zijn fantastische mensen, die ook nog eens inspirerend voor me zijn. Naast Aike kreeg ik er in een keer nog een groep mensen bij die met soortgelijke ontwikkelingen bezig zijn en me steunden. Dat is rijkdom. 

Aike zelf is professioneel, liefdevol en in staat om je te helpen groeien als mens. Ze kent de wereld van maatschappelijke organisaties en overheden en snapt jouw context. Vraagstukken worden met de manier waarop Aike werkt heel snel helder waardoor de oplossing zichtbaar wordt en je de verandering die je graag wilt voor elkaar krijgt. 

Tegen iemand met hetzelfde verlangen als ik zou ik zeggen: vandaag Aike bellen. 😉

Marielle de Groot

www.marielledegroot.nl

Oudste dochter potentie leiderschap

Het jaarprogramma Bezield leiderschap vanuit systemisch perspectief

 

Bezield leiderschap vanuit systemisch perspectief is een exclusief leiderschapsprogramma waarin ik je persoonlijk coach en je deel uitmaakt van een zorgvuldig samengestelde groep oudste dochters op leiderschapsposities die maatschappelijke impact willen maken.

Als we gaan samenwerken dan starten we met een een-op-een sessie waarin we verhelderen waar je nu staat en verkennen wat jouw ontwikkelingsvraag is voor het jaar, op persoonlijk en professioneel vlak. Je bent tenslotte een heel mens. Tijdens het jaar loop ik naast je mee als coach en mentor zodat je het een jaar lang niet alleen hoeft te doen.

Je maakt deel uit van een inspirerende groep vrouwelijk leiders en je gaat ervaren hoe waardevol het is om het niet langer alleen maar samen te doen door de steun en support van een groep gelijkgestemde vrouwen te ervaren die elkaar verder willen helpen.

We zien elkaar maandelijks tijdens een livedag, in totaal 10 dagen. Daardoor regel je nu al een dag in de maand voor jezelf om uit te zoomen, afstand te nemen, op te laden en plezier te maken met elkaar. Tijdens de livedagen gaan we op maat aan de slag met bezield leiderschap vanuit systemisch perspectief en gaan we aan de slag met thema’s uit jullie leven en werk. Daardoor is wat je leert direct toepasbaar. 

De livedagen voor de eerstvolgende groep staan gepland voor 19 september 2024, 17 oktober 2024, 21 november 2024, 19 december 2024, 16 januari 2025, 13 februari 2025, 13 maart 2025, 17 april 2025, 15 mei 2025 en 19 juni 2025.

Naast de livedagen zijn er ‘Wijsheid van de groep’ coachsessies, waarin je je vragen en dilemma’s kunt delen en we gebruik maken van de wijsheid van de groep. Zo kun je altijd snel door.

Je krijgt bovendien toegang tot een online academie met theoretische achtergronden en praktische handvatten over bezield leiderschap vanuit systemisch perspectief. De academie is zo opgebouwd dat je eruit kunt halen wat voor jou op dat moment actueel is en je in zo min mogelijk tijd zoveel mogelijk resultaat boekt. Ik snap hoe kostbaar je tijd is.

Deze jaargroep is voor jou als je wilt groeien in je leiderschap. Je vrijer wilt voelen en met minder hard werken meer maatschappelijke impact wilt maken. Je staat open om te leren en voor reflectie en wilt deze ontdekkingsreis aangaan met een groep gelijkgestemde leiders.

Als je voelt ‘Ja, dit wil ik!’, vraag dan hier een gesprek met me aan. Omdat we een jaar lang gaan samenwerken wil ik je graag beter leren kennen.

Wat een jaar. De kennismaking met opstellingen heeft veel indruk op mij gemaakt. Het heeft me veel gegeven aan rust en verbinding. Dank je wel Aike, voor jouw zorgvuldige en liefdevolle begeleiding. Je doet dit met veel aandacht en warmte. Ik vind je geweldig in je werk, maar ook echt leuk om mee te sparren. Je hebt veel vrouwen veel te bieden.
Jenny Lenting

www.sterkeronline.nl

Door de verbondenheid in de groep heb ik het gevoel dat ik er niet langer alleen voor sta. Ik kan open en eerlijk kan neerleggen wat mijn ambities zijn en waar ik tegenaan loop in de praktijk. In mijn werk maar ook daarbuiten. De situaties uit mijn eigen werk en leven in combinatie met de theorie vanuit systemisch perspectief zijn heel waardevol. Nieuwe inzichten en een ander perspectief op de situatie waar ik eerst nog middenin zat. Verhelderend en direct toepasbaar in mijn werk. We hebben ook heerlijk gelachen samen. Ik voel me minder eenzaam.

Voordat ik deelnam aan het jaarprogramma was ik geneigd om me kleiner te maken dan de ander. Ik sta nu gewoon op mijn eigen plek. Ik laat mezelf meer zien, de rem is eraf. En als het toch gebeurt, herken ik het sneller en neem ik (opnieuw) mijn positie in. Ook in mijn werk gebeurde dit regelmatig. Vanuit mijn eigen plek lukt het beter om uit te zoomen, te zien wat er gebeurt en te reageren vanuit een volwassen positie. Dit helpt mij ook om stappen te zetten in het netwerk buiten de organisatie; mijn functies vroegen vooral om een blik op de organisatie, dit kantelt nu naar de blik ook naar buiten. Mijn belemmerende overtuiging dat ik niet goed ben in “netwerken”, heb ik onderzocht en losgelaten. Ik beweeg me vrijer en begin er zelfs lol in te krijgen 😉 En ik begin de resultaten te zien.

Als iets stroperig loopt duw ik niet meer door maar zoom ik uit. Dan is er vaak wat anders aan de hand. Eerder dacht ik dat alles wat ik voelde bij mij hoorde. Ik weet nu dat het ook een symptoom kan zijn uit het systeem. Ik kan dit nu scheiden en dat scheelt heel veel energie. Ook ontdekte ik mijn vrouwenlijn: daar mag ik meer op leunen.

Door me bewuster te zijn van je plek als ouder en als kind kan ik luchtiger en makkelijker positie nemen. In het jaarprogramma kwam de rol en positie van de vrouw in onze samenleving regelmatig aan bod. Hierdoor kijk ik anders naar mijn eigen positie, maar ook naar die van onze zoon en dochter. Dat vooral zij zich niet onnodig klein maken en de kansen krijgen die ze verdienen.

Ik ben door het jaarprogramma veel zachter geworden voor mijn lijf in plaats van denken over wat ik allemaal moet doen. Bewustwording van wat je lijf je vertelt. Een concreet voorbeeld is dat ik me nu regelmatig een massage gun, heerlijk!

Ik ben ook anders gaan kijken naar mijn familie. Als je het eenmaal ziet, kun je het niet meer niet zien. Ik kan nu regelmatig andere perspectieven laten zien: hoe zou het zijn als je in zijn/haar schoenen zou staan. Ik ben milder geworden.

Aike biedt een stevige basis voor alle inbreng in het jaarprogramma, door kennis in te brengen tijdens de dagen en door inspirerende boeken aan te bieden (elke keer een kadootje!), opstellingen integer en met aandacht te begeleiden, door te vragen om tot de kern te komen, eerlijk en open te zijn over haar eigen issues zonder hierin te overheersen… een vakvrouw met een missie en gewoon een heerlijk mens.

Het jaarprogramma was buiten mijn comfortzone: met vrouwen, het systemisch werk en het deed een beroep op een andere kant van mij dan die ik kende. Verwacht geen zweverig verhaal of een klef groepje vrouwen dat lief en gezellig doet om elkaar te sparen. Open, bereid om te luisteren en te leren, te bewegen en andere perspectieven te onderzoeken, jezelf uitdagen en het pijnpunt (hebben we allemaal, geloof me) opzoeken. Met respect voor elkaar, elkaar echt leren kennen en geweldig veel humor! Ik ben heel blij dat ik ben ingestapt.

Wendy Bronsvoort

Ik had geen concrete vraag toen ik bij Aike kwam; wel een behoefte om op een dieper niveau weer met mezelf aan de slag te gaan. Meer te aarden en minder in mijn hoofd te zitten. Meer mezelf te zijn en te laten zien. Omdat ik dat laatste vooral terugzag in mijn werk vond ik het fijn om het jaarprogramma over vrouwelijk leiderschap vertaald naar werk te volgen. Daarnaast weet ik dat het veel toevoegt om samen met anderen te zijn als je aan dit soort dingen werkt en dus sprak het jaarprogramma me ook aan.

Voor het starten met het jaarprogramma had ik geen twijfels. Wel is het altijd spannend om anderen écht toe te laten en daar te beginnen in zo’n groep met jezelf kwetsbaar op te stellen.

Het jaarprogramma Bezield vrouwelijk leiderschap werkt. De anderen gaven en namen en ikzelf ook. Dat is dubbel effect. Mooi ook dat het vrouwen zijn, omdat we ons als vrouwen in deze tijd te weinig met elkaar verbinden. Het was bijzonder om te zien dat je geen vriendinnen hoeft te zijn of te worden, maar toch zoveel kan delen en er zoveel herkenning is en onderlinge warmte.

Mijn deelname aan het jaarprogramma heeft me geholpen in het afscheid nemen van mijn werk en het daarin meer op mijn intuïtie vertrouwen. Ik ben bewuster van het feit dat het gevoel van energie hebben (of juist niet) vaak samenhangt met of je kunt werken volgens je kernwaarden. Verder heb ik ervaren dat er hulp is bij besluiten nemen en dat ik die hulp mag vragen. Nu weet ik dat er altijd een weg is.

Daarnaast heb ik ervaren dat fysieke oefeningen je snel kunnen helpen bij terugvinden van basisveiligheid en helpen bij het omgaan met zorgen of angsten. Het herhalen van zaken die ik tegen mezelf moet blijven zeggen (bijvoorbeeld  dat het lichter mag en kan) hielp. Ook heeft het jaarprogramma me inzicht gebracht in familiesystemen, mijn eigen plek innemen en hoe dit werkt in organisaties.

Aike is een integer iemand die dat ook zichtbaar maakt in haar werk. Die niet op de vóórgrond treedt maar wel duidelijk aanwezig is waar dat nodig is. Die zorgvuldig, respectvol en intuïtief met mensen omgaat. Die veel aandacht besteedt aan voorbereiding van bijeenkomsten maar ook als het zich aandient kan afwijken van een programma. Die een sfeer kan scheppen waarin je je welkom voelt en waarin niets te gek of te min of te moeilijk is. Die zelf ook groeit samen met degenen aan wie ze groei doorgeeft.

Tegen iemand met dezelfde behoeften als ik had zou ik daarom ook zeggen: je kan bij Aike en in het jaarprogramma met alle vragen verder. Juist omdat het meeste wat je ervaart menselijk en herkenbaar is. Als je je maar open wilt stellen.

Coryne Noordhoek

Door het jaarprogramma heb ik systemen leren doorzien en weet ik dat ik zelf een systeem ben en deel uitmaak van een groter geheel. Ik heb los kunnen komen uit het systeem waarin ik werkzaam ben en doorzie de wetmatigheden nu. Wat er gebeurt is niet persoonlijk. Ik heb ontdekt hoeveel kracht vrouwen hebben en heb de moed om me niet langer klein te maken maar stap in de ambitie. Er is veel meer ruimte om mijn leven te creëren.

Nu ik als hulpverlener niet meer getrianguleerd ben durf ik het risico te nemen om in het ondernemerschap te stappen. Ik weet nu dat ik 80% met mijn aandacht bij mezelf mag zijn en 20% bij de ander. Dat geeft veel ruimte. Ik heb leren ontvangen en heb ontdekt dat je geeft als je ontvangt.

Doordat ik weet hoe systemen werken herken ik wanneer mijn dochter opstijgt en kan ik haar erkennen en liefdevol maar duidelijk begrenzen. Toen ik ziek was en aan het worstelen was kon ik laten zien aan mijn dochter dat het niet goed met me ging. Maar ook dat het mijn probleem is en dat ik het kan dragen. Dat dit soms gebeurt in een mensenleven. Daarbij ben ik ook helder ben geweest over dat ze niet voor mij hoeft te zorgen. Ik leef mijn dochter voor hoe het is om vrouw te zijn. Ook in mijn relatie ben ik meer vrouw geworden en kan ik meer ontvangen en dat heeft onze relatie verdiept.

Ik verstop me niet meer. Ik ben.

Christine Huntjens

Ik wilde een andere stap zetten in mijn werk en ik merkte dat iets me tegenhield waar ik geen grip op kreeg. In het begin was ik streng voor mezelf: ik vond dat ik niet genoeg stappen zette. Achteraf gezien begrijp ik het: ik had eerst innerlijk werk te doen. Niet alleen gericht op werk maar op mijn hele leven. 

Nu weet ik dat ik die stappen wel zette maar dat ze nog niet zichtbaar waren in de buitenwereld voor anderen. Aike’s manier van werken is holistisch en ze voelt haarfijn aan wat er onbewust speelt. Welke behoeftes heb je nu eigenlijk echt? Wat blokkeert je nu nog? 

Samen krijg je dat ook echt boven tafel waardoor je andere keuzes kunt maken. Het jaarprogramma heeft me meer opgeleverd dan ik vooraf had gedacht. Ik ervaar veel meer regie en eigen leiderschap over de keuzes die ik in mijn eigen leven en werk maak. Door de groep voelde ik me minder alleen en gesteund.

Als bestuurder ben je in de lead. Het voordeel is dat je vrij bent om je eigen keuzes te maken en om je eigen koers te varen. Het nadeel is wel dat het alleen kan voelen en dat je het sparren, je inspiratie en je voeding wel zelf moet organiseren. Als jij het niet organiseert gebeurt het niet. Daarom is zo’n jaarprogramma heel waardevol. Je trekt een jaar op met gelijkstemde vrouwen en kan samen verder groeien en ontwikkelen. Je hebt een plek waar je op kan laden en waar er ook voor jou gezorgd wordt met lekker eten, drinken en oprechte aandacht. Het systemisch werk is echt een aanvulling op mijn gereedschapskist. Een onverwachts bijkomend effect is dat het me zelfs een samenwerking heeft opgeleverd.

Je moet het zelf doen, je hoeft het niet alleen te doen