Daar sta ik dan. Het is 17.45 uur en mijn auto staat als enige op de lege parkeerplaats bij mijn kantoor. Binnen heb ik mijn hele tas leeggekieperd: waar heb ik mijn autosleutel toch gelaten?

Ik loop naar buiten en kijk door het autoraam naar binnen en wat blijkt? De sleutel zit nog keurig in het contact. Met alle deuren op slot. Ik loop nog een rondje om mijn auto om te checken of ik alle autodeuren op slot heb gedaan of ik er echt niet één vergeten ben af te sluiten. Niet dus.

Ik bel mijn dochter en ze komt me de reservesleutel brengen. Ik denk dat ik weer op pad kan, draai de sleutel om en er gebeurt niets…

Ik heb niet alleen de sleutels in het contact laten zitten. Ik heb ook de lampen laten branden. Gelukkig heeft mijn man startkabels en ben ik een halfuur later weer op weg.

Ik ben dik te laat voor een afspraak en ik baal want ik heb een hekel aan te laat komen. Mijn innerlijke rechter gaat aan: hoe kun je nu zo stom zijn? Ik herken het en parkeer haar op de bijrijdersstoel en probeer mild voor mezelf te zijn.

Toen ik de auto parkeerde was ik een wandelend hoofd. Ik heb een vol weekend gehad met bezoek van mijn gastouders uit Australië wat fijn en intensief was. Ik was aan het nadenken over hoe ik het verzenden van de Oudste dochter carddecks kan vereenvoudigen. Ik had haast want ik had een afspraak waarvoor ik aan de late kant was. De parkeerplaats stond vol. Er was een vrachtwagen aan het laden en lossen.

Als dit soort dingen gebeuren dan weet ik dat ik in mijn hoofd zit. Als ik mezelf de tijd en ruimte had gegund om op tijd te vertrekken had ik de auto gewoon rustig geparkeerd en had ik niet de sleutel in het contact laten zitten én de lampen laten branden.

Hoe herken je nu dat je in je hoofd zit? Wat ik bij mezelf merk is dat ik veel gedachten heb die alle kanten op schieten. Mijn ademhaling schiet omhoog naar mijn borst en ik ben aan het piekeren over het verleden en wat ik anders had kunnen doen of ben me zorgen aan het maken over de toekomst.

Het is niet erg dat het gebeurt, maar het helpt als je weet hoe je jezelf weer in het hier en nu kunt brengen, daar waar het leven zich afspeelt.

Inmiddels herken ik het sneller als het gebeurt en heb ik de tools om mezelf weer snel terug te brengen. Eenmaal binnen op kantoor heb ik die ochtend nog even een glas water gepakt, mezelf gegrond en mijn ademhaling naar mijn buik gebracht alvorens ik de laptop openklapte. Verder had ik een prima middag, tot ik weer naar huis wilde gaan.

Hoe is dat voor jou? Zit jij veel in je hoofd of bewoon je je lichaam?

Als je meer energie, plezier, innerlijke rust en voldoening wilt ervaren dan is het belangrijk om de verbinding tussen je hoofd, je hart en je lichaam te versterken of te herstellen. Dat is eenvoudig, maar niet altijd even makkelijk in de praktijk.

Merk je ook dat je veel in je hoofd zit? Niet echt aanwezig bent daar waar je bent en in contact met anderen en wil je dat graag anders? Weet dat we je graag helpen.

Je kunt hier een persoonlijk gesprek aanvragen.