Of ik nu bezig ben met het ontwikkelen van een nieuw programma of een oudste dochter carddeck is, een verhuizing, het organiseren van een jubileumfeestje of het schrijven van een boek… Eigenlijk ben ik in mijn bedrijf naast het ‘reguliere’ werk altijd wel bezig met een project. Thuis ook trouwens.

Ik hou van projecten en kan er mijn creativiteit in kwijt. En op zich is zo’n project ook helemaal prima.

De valkuil waar ik alleen in stap is dat ik de projecten te strak achter elkaar plan. Omdat er dan niet genoeg speling tussen elkaar opvolgende projecten zit, is er geen ruimte voor de onvoorziene ontwikkelingen die eigenlijk altijd wel oppoppen tijdens zo’n project. De afgelopen tijd heb ik geleerd dat iets nieuws ontwikkelen of doen qua tijdsinvestering minstens drie keer zoveel tijd kost als ik van tevoren inschat. 

Deze week hadden Peter en ik een fijn gesprek. Hij weet altijd weer mooie metaforen te bedenken waardoor de boodschap die hij me wil vertellen glashelder is, maar niet aanvoelt als kritiek of een persoonlijke aanval.

Peter vroeg me tijdens dat gesprek of ik het ondernemerschap zou vergelijken met een sprint of met een duurloop. Ik gaf aan dat het ondernemerschap een duurloop is. 

Vervolgens gebruikte hij de metafoor dat ik de afgelopen tijd een aantal sprintwedstrijden achter elkaar had gelopen en dat hij het me zou gunnen om voldoende hersteltijd tussen de wedstrijden door te nemen. Hij vroeg me of ik me na de afronding van mijn boek daarom niet direct aan wilde melden voor een volgende sprintwedstrijd. En of ik de focus zou willen verleggen van de sprintwedstrijden naar de duurloop.

Het verschil tussen een sprint en een duurloop is dat je bij een sprint laserfocus nodig hebt en je bij een duurloop nog tijd hebt om te zien wat er om je heen gebeurt. Peter zei: ‘Topsporters nemen ook hersteltijd tussen de wedstrijden door’. 

Ik snapte precies wat hij bedoelde en zie dat ik daarin al steeds vaker duurloopjes aan het doen ben in plaats van steeds een sprintje te trekken. Dat voelt al goed maar even helemaal geen loopje op de agenda hebben en de tijd nemen om volledig te herstellen klinkt ook wel lekker. 

Hoe is dat voor jou? Ben je bezig met een sprint of met een duurloop? En hoe zorg jij voor je eigen hersteltijd? 

Ik ben benieuwd!