Vorige week baalde ik van mezelf. Ik moest een aantal dingen regelen en een lastig gesprek voeren. Dat schoof ik al dagen (sommige dingen zelfs weken) voor me uit.

Dat knaagde, al praatte ik het goed voor mezelf door te zeggen dat ik nu eenmaal drukke dagen had.

Maar eerlijk? Ik zag gewoon op tegen de dingen die ik moest regelen. Ik wist niet zo goed hoe ik het aan moest pakken en in plaats van uit te zoeken hoe iets werkt liep ik er al weken in mijn eentje over na te denken. Dat ik ook om hulp kon vragen was niet eens in me opgekomen.

Ook het lastige gesprek had ik weken voor me uitgeschoven uit angst om een relatie te verstoren, terwijl het wel iedere dag door mijn hoofd schoot.

Afgelopen weekend betrapte ik mezelf weer op mijn uitstelgedrag en heb ik mezelf bij kop en kont gepakt en ben ik er echt even voor gaan zitten. Ik heb een lijstje gemaakt met de dingen die ik al een tijd moest en wilde doen. Ook stelde ik mezelf de vraag: wat maakt nu dat ik dit steeds voor me uitschuif?

Ik ontdekte dat ik me kleiner maakte: ik wist niet hoe ik iets moest regelen en durfde niet te vragen hoe het eigenlijk zat uit angst om ‘dom’ gevonden te worden. Daardoor trok ik me terug. Ik zag op tegen het gesprek omdat de relatie me dierbaar is en je elkaar geen pijn wilt doen. Eigenlijk reacties van een kind die zich kleiner maakt uit angst om er niet meer bij te horen.

Vanaf het moment dat ik dit helder had kon ik weer mijn volwassen plek innemen en heb ik binnen een uur een aantal dingen die ik al weken voor me uitschoof opgelost. Daarna voelde ik me kilo’s lichter, slaakte ik een zucht en vroeg me af: waarom heb ik dit niet eerder gedaan?

Uitstelgedrag lijkt onschuldig maar is het lang niet altijd. Eenmaal klaar ontdekte ik hoeveel energie dit uitstelgedrag me eigenlijk had gekost. Niet in tijd, maar wel in energie en in mijn gedachten. Om iedere dag tegen mezelf te zeggen: ‘ja, dat moet ik ook nog doen.’ Om aan het einde van de dag te constateren: ‘Weer niet gelukt.’
Waar mijn innerlijke rechter dan weer lekker mee aan de haal ging: ‘Je weet dat je het moet regelen en je hebt het wéér niet gedaan.

Even gaan zitten en stilstaan bij wat je al een tijd voor je uitschuift en waarom is heel behulpzaam. De kans is groot dat daar waardevolle informatie uit komt en je zult ook merken dat het een goed gevoel geeft als je die klussen wel aanpakt. Daarmee dicht je een energielek.

Merk je nu dat je al een tijd blijft ronddraaien in dezelfde cirkels en kom je er niet uit? Dan is mijn gratis online masterclass ‘Van dromen naar doen’ een aanrader voor je. Je kunt je hier inschrijven: https://aikeborghuis.nl/masterclass-van-dromen-naar-doen/