Ik ben opgegroeid in een huis vol boeken. Nog steeds kan ik stikgelukkig worden van rondstruinen in de bieb of een boekenwinkel. Mijn ouders lazen ons ook altijd voor voordat we naar bed gingen en dat deden wij ook met onze dochters toen ze nog jonger waren. Als we vroeger bij mijn oma logeerden dan mochten we bij haar in bed en las ze ons voor uit een geïllustreerd sprookjesboek met de sprookjes van Grimm. Dat sprookjesboek is zo stukgelezen dat het met tape en plakband aan elkaar hangt.

Als ik achteraf terugkijk op wat ik onze dochters voorlas dan waren het vaak sprookjesboeken met verhalen over dat je vooral op het pad moest blijven, anders vrat de wolf je op (Roodkapje). Dat je een veredelde schoonmaakster bent voor je stiefmoeder (Assepoester). Dat je vervloekt wordt en alleen wakker gekust kunt worden door een prins (Doornroosje). Dat je vergiftigd wordt omdat je te mooi bent en je stiefmoeder jaloers is (Sneeuwwitje) en ook nu alleen gered kunt worden door een prins. In de verhalen die we vertellen en voorgelezen kregen zit eigenlijk al de boodschap: pas je aan, neem geen risico’s en je moet gered worden door een prins wil je een kans maken om te overleven.

Laatst las ik het boek(je) ‘Wolfpack’ geschreven door Abby Wambach, voormalig profvoetballer en coach van het Amerikaanse voetbalelftal waarin ze beschrijft dat we niet netjes op de gebaande paden hoeven te blijven. We zijn tenslotte roodkapje niet, we zijn de wolf. Roodkapje is het aangepaste meisje. De wolf is wie je diep van binnen bent: je nieuwsgierigheid, je talenten, je identiteit, je moed, je dromen.

Het is nodig dat we het spel gaan spelen volgens de nieuwe regels. Maar wat zijn dan die oude en nieuwe regels?

Durf af te wijken van het pad
Oude regel       : Wijk niet van het pad af.
Nieuwe regel    : Creëer je eigen pad.

Want al het mooie dat je overkomt ligt niet op het uitgestippelde, bedachte pad maar juist in de afslagen die je neemt.

Wees dankbaar én ambitieus
Oude regel       : Wees dankbaar voor wat je hebt.
Nieuwe regel    : Wees dankbaar voor wat je hebt en eis waar je recht op hebt.

Abby ontdekte dat zij aan het eind van haar carrière als profvoetballer een baan moest zoeken terwijl haar mannelijke collega’s met pensioen konden. Die loonkloof is er nog steeds tussen mannen en vrouwen. Ze beschrijft dat we als vrouwen vaak zo dankbaar zijn voor de kansen die we krijgen dat we vergeten onze stem te gebruiken om gelijkheid te eisen.

Leidinggeven
Oude regel       : Wacht op toestemming om leiding te geven.
Nieuwe regel    : Geef nu leiding, waar je ook bent.

Leider is geen titel die de wereld je geeft; het is een geschenk dat jij aan de wereld geeft. Wacht niet langer om de leiding op je te nemen.

Vooruitkomen door te falen
Oude regel       : Falen betekent dat je bent uitgeschakeld.
Nieuwe regel    : Falen betekent dat je eindelijk in het spel zit.

Wat belangrijk is, is dat we de gedachte: ‘Wat als ik faal?’ gaan vervangen door de belofte aan onszelf: ‘Wanneer ik faal, blijf ik volhouden.’

Maak je sterk voor elkaar.
Oude regel       : Wees tegen elkaar.
Nieuwe regel    : Wees voor elkaar.

We kunnen elkaar (vaak onbewust) afvallen of aanvallen. Wat belangrijk is dat we elkaar versterken. Elkaar helpen. Je wint niet alleen. Je hebt elkaar nodig. Dus wees er voor elkaar.

Eis balbezit
Oude regel       : Speel de bal door.
Nieuwe regel    : Wees zelfverzekerd. Eis balbezit.

We hebben vaak geleerd om ons hoofd niet boven het maaiveld uit te steken. Maar hoe inspirerend is het als een vrouw die in zichzelf gelooft, zich voor 100% geeft? Een vrouw die ergens heel goed in is en zonder zich te verontschuldigen uitkomt voor haar talent?

Geef alles
Oude regel       : Leid met dominantie. Creëer volgelingen.
Nieuwe regel    : Leid met menselijkheid. Creëer leiders.

Leiden vanuit menselijkheid is niet altijd makkelijk. Het vraagt moed om te kwetsbaar op te stellen. Om te luisteren. Dat is niet altijd makkelijk maar wel zó de moeite waard.

Zoek je roedel
Oude regel       : Je staat er alleen voor.
Nieuwe regel    : Je staat er niet alleen voor. Je hebt je roedel.

Sinds ik het boekje las vraag ik mezelf af en toe af: ben ik nu Roodkapje of de wolf?

Hoe is dat voor jou?

PS. Je moet het zelf doen. Je hoeft het niet alleen te doen. Samen kunnen we onze levens en onze wereld veranderen. Daarom start in oktober weer een nieuwe jaargroep Bezield vrouwelijk leiderschap vanuit systemisch perspectief. Wil jij een jaar lang optrekken met vrouwen op leiderschapsposities en ondernemers met een succesvol bedrijf? Vraag dan nu een persoonlijk gesprek aan. Ik ontmoet je graag.