Videoblog: #abookaweek Bronnie Ware Het jaar van verandering 

Wat zou jij komend jaar willen veranderen?

Het werk van Bronnie Ware is een grote inspiratiebron voor mij. Want de vraag: hoe wil je later terugkijken zonder spijt is voor mij een levensveranderende vraag geweest.

Want uiteindelijk zal het niet gaan over hoe hard ik heb gewerkt. Of hoeveel geld, prestaties of bezit ik heb. Het gaat er uiteindelijk om wat voor partner of moeder ik ben geweest. Over op welke manier ik van betekenis ben geweest in het leven van een ander. Over wat mijn bijdrage aan een betere wereld is geweest.

Leef zonder spijt

Het boek ‘Een jaar van verandering’ bestaat uit 52 verhaaltjes elk met de boodschap: Leef zonder spijt, zodat je er met acceptatie en vrede op terug kunt kijken. Het boek opent nieuwe perspectieven voor nieuwe gewoonten en dromen. Voor iedereen zit er wel een verhaal bij dat aansluit bij de situatie waarin je je nu bevindt.

Niet lang geleden is een vriendin van mij overleden na een lang ziekteproces. Toen ik het bericht hoorde was ik boos, verdrietig en opgelucht tegelijk. Boos omdat ik het niet eerlijk vind, ze zo graag wilde leven en vol levenslust zat maar de strijd niet heeft kunnen winnen. Verdrietig omdat ze er niet meer is. En opgelucht omdat ze nu eindelijk geen pijn meer heeft. Maar ook een dankbaar gevoel dat ik haar heb leren kennen en wat ze voor mij en vele mensen om mij heen betekend heeft. Dus uit al die verhalen uit het boek raken het verhaal over accepteer de dood en dankbaarheid mij op dit moment het meest.

Accepteer de dood

Ik weet dat de dood bij het leven hoort. Eromheen draaien heeft weinig zin. Ook jij en ik zullen een keer doodgaan.

Je hebt niet het eeuwige leven. Elke dag in je leven is een geschenk, helemaal als het een leven is waarin je met een goede gezondheid gezegend bent. Wat Bronnie in het boek beschrijft is dat het verleidelijk is om te denken dat je je hele leven een blakende gezondheid zal hebben, een mooie leeftijd zult bereiken en vervolgens in je lievelingspyama in je slaap zult overlijden. Voor de meeste mensen pakt dat niet zo uit. Je wilt het niet graag onder ogen zien, maar niet iedereen bereikt immers een hoge leeftijd in goede gezondheid.

Praten over de dood hoeft niet griezelig te zijn. Het is verdrietig als je beseft dat een dierbare niet iedere dag van de rest van je leven bij je zal zijn. Maar als je je daar bewust van bent is de tijd die je nog samen hebt dan niet des te bijzonder?

Wat Bronnie in haar verhaal beschrijft is de dood niet alleen maar te zien als iets ellendigs en verdrietigs, maar te accepteren en gebruiken om nu een beter leven te leven. Want je leeft nu.

Als je geen angst hebt voor de dood heb je alleen nog de angst dat je nog zoveel meer had willen doen, maar daar bijna geen tijd meer voor hebt. Dus je leeft nu. Haal nu het meeste uit je leven. Erken dat je op een dag dood zult gaan. En wees dankbaar dat je nu leeft en de vrijheid hebt om je keuzes te maken.

Vier het leven, dat is het dubbel en dwars waard. Ga het leven aan. Wees blij. Wees dapper.

Dankbaarheid

Het verhaal over het accepteren van de dood sluit voor mij ook weer aan bij het thema Dankbaarheid.

Ik voel me dankbaar voor het leven. Ik voel me dankbaar dat ik mijn vriendin heb leren kennen en voor de lessen die ik van haar geleerd heb. Ik voel me dankbaar voor mijn gezondheid.

Sinds ongeveer een jaar schrijf ik iedere dag 3 dingen op waar ik dankbaar voor ben. Vaak zijn dat voor de hand liggende dingen die je maar al te gemakkelijk voor lief neemt. Warm water uit de kraan. Eten in de koelkast. Een knuffel van een kind.

Wat ik zelf heb ervaren is dat sinds ik me bewust ben van waar ik dankbaar voor ben, ik een gelukkiger mens ben. Ik merk dat ik meer positieve mensen en situaties aantrek. Want wat je aandacht geeft groeit. En dat begint soms met iets simpels zoals glimlachen naar iemand.

Wees dankbaar voor het leven.

Want waar ben jij dankbaar voor? En wat kun jij vandaag nog doen om het leven te vieren?

En als jij komend jaar iets zou kunnen veranderen wat zou dat dan zijn?

Ik hoor graag van je!

Hartelijke groet,