Een valkuil van oudste dochters is dat ze een probleem eerst zelf willen oplossen voordat ze om hulp vragen. Herkenbaar?

Daardoor kun je onnodig lang blijven ronddraaien in hetzelfde cirkeltje waar je alleen niet uitkomt. Erover blijven nadenken en wikken en wegen tot je een ons weegt is niet de oplossing als je vastzit. Je reproduceert dan gewoon alles wat je al eerder hebt gedacht: als je blijft doen wat je deed, krijg je wat je kreeg.

Dat je als oudste dochter het probleem zelf wilt oplossen is logisch: zo heb je het altijd gedaan en het heeft je ver gebracht. Je krijgt ook niet zo vaak het aanbod voor hulp want je straalt uit dat je het zelf wel kan.

Uiteindelijk vind je vaak best wel een oplossing alleen kost het onnodig veel tijd, geld en energie en dat is zonde.

Dat ik ook nog niet helemaal vrij ben van deze valkuilen ontdekte ik in het begin van het schrijfproces van mijn boek. Ik was ‘gewoon’ begonnen en had al heel wat schrijfuren in het boek zitten totdat ik hopeloos vastzat. Toen kon ik twee dingen doen: het manuscript weggooien of het ongebruikt op mijn computer laten staan (zoals bij heel veel manuscripten gebeurt), óf hulp inschakelen.

Doordat ik me bewust ben van mijn neiging om het alleen op te willen lossen kon ik kiezen voor optie twee en hulp inschakelen. Op dat moment werd ik me bewust van een diepere laag die maakt dat het zo lastig was om hulp in te schakelen: ik was bang was voor afwijzing van de ander. Net zoals gebeurde in mijn middelbare schooltijd, toen een docent Nederlands een kritische opmerking maakte over een opstel dat ik had geschreven, waarna ik jarenlang geen pen meer heb aangeraakt als het niet echt noodzakelijk was.

Toen ik dit benoemde richting de schrijfcoach normaliseerde ze dit gevoel, waardoor het voor mij veel makkelijker was om mijn vragen aan haar te stellen. Daardoor verliep het schrijfproces veel lichter en met meer plezier en is het eindresultaat bovendien waardevoller.

Dat ik op dat moment zelf in een van de mij bekende valkuilen van de oudste dochter dynamiek stapte, wakkerde mijn vuurtje dat het boek geschreven moest worden alleen maar meer aan. Ik weet dat het echt anders kan en dat gun ik jou en alle andere oudste dochters ook.

Ben je benieuwd naar het verborgen leiderschap van oudste dochters en heb je het nog niet besteld? Dan kan dat via deze link.