Over Aike

 

Ik ben Aike. Geboren als oudste dochter van Gery Borghuis en Ans Borghuis-Freriksen. Na mij werden nog twee dochters geboren. Een echt meidengezin (arme paps)!

Ik ben getrouwd met de liefde van mijn leven Peter. En ik ben moeder van twee prachtige dochters.

Zelf ben ik lange tijd, zonder me er bewust van te zijn, gevangen geweest in het-aangepaste-meisje-effect én de-oudste-dochter-dynamiek. En om me heen zie ik daar nog veel vrouwen mee worstelen. En dat is zo zonde!

Wat bedoel ik met gevangen zijn in de-oudste-dochter-dynamiek? De-oudste-dochter-dynamiek heb ik al vroeg ontwikkeld en tot in de finesses verfijnd. Ik was er goed in! Als ik terugkijk, werd ik op school vooral gezien als ik hard werkte, mijn best deed en goede cijfers haalde. Daardoor ging ik nog harder werken. Ik haalde mijn erkenning, het goed genoeg zijn uit mijn omgeving en niet van binnenuit.

Onbewust ben ik me al heel jong aan gaan passen aan mijn omgeving. Thuis en op school.

Op school leerde je vooral hoe je kennis van buiten naar binnen te halen. Als ik achteraf terugkijk heb ik op school wel leren leren, maar werd vooral mijn hoofd aangesproken. Ik heb nooit geleerd om te luisteren naar de signalen van mijn lichaam. Niet geleerd om te  vertrouwen en luisteren naar mijn intuïtie, gevoel en mijn innerlijke leiding. Keuzes maken omdat ze goed zijn voor mij stond ook niet in het lesprogramma.

Ongemerkt paste ik me meer en meer aan en raakte steeds verder weg van wie ik in de kern ben. Het lukte me niet meer om mijn eigen plek en ruimte in te nemen. Ik twijfelde vaak of ik wel goed genoeg was. Op wilskracht heb ik het harde werken een flinke tijd volgehouden. Ik zorgde vaak voor alles en iedereen totdat ik er uiteindelijk zelf bij neer viel.

In 2008 kwam ik op een dag op mijn werk en ik kon alleen maar huilen. Ik had geen energie meer. Was uitgeput. Was boos op mezelf omdat ik me niet zo aan moest stellen. Wat zouden anderen wel niet van me denken? Zwakkeling… 

Die burn-out is een keerpunt geweest in mijn leven. Stap voor stap heb ik geleerd dat het ook anders kan. Met behulp van een goede coach en het volgen van trainingen. En met vallen en opstaan.

Ik ben mijn eigen plek en ruimte weer gaan innemen. Ik heb weer leren vertrouwen op mijn innerlijke leiding en intuïtie. Ik ben keuzes gaan maken die passen bij wat ik belangrijk vind. Ik heb de leiding over mijn eigen leven terug.

 

Ik voelde een enorme weerstand tegen alles wat met opstellingen te maken had.

Dat ik nu met zoveel passie opstellingen begeleid en systemisch werk is een wonder. Ik had namelijk een enorme weerstand tegen alles wat met opstellingen te maken had. Ik zat vol vooroordelen. Ik vond het zweverig en vaag. Die weerstand heb ik nog 2 jaar volghouden totdat familieopstellingen maar op mijn pad bleven komen: een advertentie met de aankondiging van de workshop, een boek. Een coach die me erop wees. Toen kon ik er niet meer omheen. Ik meldde me aan voor een workshop in de buurt van Nijmegen op een zondag. Daar ben ik per ongeluk op het verkeerde treinstation uitgestapt en nat van het zweet en vol stress liep ik te laat de workshop in.  Op dat moment heb ik nog overwogen om me om te draaien en weer naar huis te gaan, maar heb toch doorgezet.

Die ene allesbepalende dag…

Ik kwam in een ruimte terecht met stoelen in een kring en een mooie bos bloemen in het midden en de workshop begon. Na een geleide meditatie en een heldere uitleg over hoe de dag zou verlopen ging de dag van start. De begeleiding was warm, stevig en veilig en ik werd al direct in een opstelling van een ander gevraagd. De vraaginbrengster pakte mijn schouders beet en gaf me een plek in de ruimte. En op dat moment wist ik niet wat me overkwam…

Vanaf het moment dat ik in de opstelling stond voelde ik me zo verschrikkelijk boos. Ik zakte accuut van mijn hoofd in mijn lijf, iets waar ik zelf altijd grote moeite mee had. Onbewust had ik in mijn lichaam ontzetttend veel boosheid opgeslagen die ik altijd onderdrukt had. En die zo te voelen in een opstelling was heel bijzonder. En zodra ik uit de opstelling stapte zakte die boosheid ook weg. Wat een magisch gevoel!

Later die dag heb ik ook een eigen vraag ingebracht. Mijn vraag ging over het thema ‘hard werken.’ Het is een patroon dat alle oudste dochters in de vrouwenlijn van mijn moeder heel goed kennen. Onbewust heb ik het patroon overgenomen dat alleen als ik heel hard werk ik gezien word en ertoe doe. In die opstelling kwam het inzicht dat ik ook mag zijn en niet alleen maar hoef te doen. Dat ik ook weleens mag leunen. Het was voor mij een enorme opluchting om te ervaren dat ik het niet allemaal alleen hoef te doen maar dat ik om hulp mag vragen. Aan het eind van de middag voelde ik me veel lichter, voelde me innerlijk veel rustiger en had het gevoel dat ik veel minder ballast met me meedroeg.

Wat mij zo geraakt heeft aan de opstelling is dat ik geen enkele andere manier ken die me zo snel uit mijn hoofd in mijn lichaam krijgt, in contact met mijn gevoel brengt. Ik ken geen enkele methode die me zo snel een ander perspectief geeft. Door afstand te nemen en de situatie vanuit meerdere perspectieven te bekijken, krijg ik antwoord op mijn vraag waardoor ik helder heb wat mijn eerstvolgende stap moet zijn. 

Wat er na de opstelling gebeurde…

Die middag ben ik in Nijmegen de deur uitgelopen en ik wist: dit wil ik ook! Dezelfde dag nog ben ik me gaan oriënteren op de opleidingsmogelijkheden en binnen een week had ik me ingeschreven voor de opleiding bij het Bert Hellinger Instituut in Groningen. Dat was helemaal niet praktisch met een man met een rughernia, een jong gezin (onze dochters waren 4 en 2), een bijna fulltime baan maar het moest. 

Het is voor mij dé sleutel geweest om mijn eigen plek in gaan nemen. Om uit mijn hoofd te komen en weer te ervaren en te voelen. Vanaf dat moment ben ik alle opleidingen en workshops gaan volgen die met systemisch werk te maken hadden en heb ik talloze boeken verslonden.

Ik ken geen enkele methode die zo snel zichtbaar maakt waar het in de kern om draait en het maakt mij dankbaar dat ik dit werk nu verder mag brengen. Sinds 6 jaar begeleid ik familie- en organisatieopstellingen. Inmiddels heb ik ook de internationale masteropleiding organisatieopstellingen en systemisch werk afgerond bij Jan Jacob Stam van het Bert Hellinger Instituut.

Mijn motto: ‘Neem je eigen plek en ruimte in en leef jouw leven’.

Ik voel me diep dankbaar dat ik leef en werk nu op een manier die bij mij past en dat ik daar andere mensen mee kan en mag helpen. En als ik mijn eigen plek in kan nemen en kan leven en werken op een manier die bij me past, dan kan jij dat ook! Ik blijf mijzelf ook ontwikkelen door opleidingen en scholing te volgen en ik laat me coachen door topcoaches waardoor ik mijzelf en mijn bedrijf laat ontwikkelen en groeien.

Waarom heet mijn bedrijf Stroom8?

 Op 6 september 2012 heb ik Stroom8 opgericht omdat ik vanuit mijn idealen een bijdrage wil leveren aan een betere wereld. De naam Stroom8 staat voor energie. Stroom = energie. Energie wil stromen maar raakt soms geblokkeerd. Stroom8 helpt deze blokkades onderzoeken door inzicht te geven in wat zich in de onderstroom, het onbewuste afspeelt.

Vanuit dit inzicht is beweging weer mogelijk en kun je je eigen plek weer innemen. De bovenkant van de 8 staat voor mij voor de bovenstroom. De onderkant van de 8 voor de onderstroom.
Ook staat de bovenkant van de 8 symbool voor je hoofd. De onderkant van de 8 voor je gevoel: van naar binnen gaan bij jezelf, contact maken met je intuïtie en innerlijk weten. En van daaruit je plek in de wereld innemen en naar buiten treden. Zodat je leeft en werkt op een manier die past bij jouw idealen.

Samen maken we de wereld een beetje beter.

Wat wil je verder van me weten?

Mijn vaste ritueel: Wat ik nu al bijna 4 jaar doe is opstaan als iedereen in huis nog slaapt. Die tijd alleen ’s ochtends is heel belangrijk voor mij. Doordeweeks lukt dat eigenlijk altijd. Dan schrijf ik mijn ochtendpagina’s, schrijf in mijn logboek van Mayawijsheid, bepaal mijn focus voor de dag. En ik trek een inzichtkaartje. De dag in stilte beginnen – daar word ik blij van!

Mijn tic: Ik ben dol op mooie opschrijfboekjes. Ik begin regelmatig in een nieuw opschrijfboekje maar schrijf ze vaak niet helemaal vol. Dan schrijven ze toch niet zo lekker. De enige uitzondering daarop zijn mijn ochtendpagina-boekjes. Die schrijf ik wel helemaal vol 🙂

Verder ben ik:

  • een mensenmens én ik ben graag alleen
  • een boekenwurm, maar ga ik ook graag naar het filmhuis
  • graag buiten en geniet ik ook van brandende kaarsen, verse bloemen in huis en de houtkachel aan
  • dol op goede gesprekken en lekker eten
  • En ik maak iedere dag ruimte om te creëren: iets maken met mijn handen zoals een haakproject of schrijven.

 

Klanten over Aike

Aike is meelevend en invoelend. Iemand die zorgt en ziet wat een ander nodig heeft.

Liesbeth Rombouts

Aike is een mooi mens, betrokken, warm en deskundig. Ze kan goed bij de groep aansluiten en vanuit daar haar programma vormgeven en mensen begeleiden. Ze geeft veel persoonlijke aandacht en gaat zorgvuldig te werk. Aike is puur en authentiek. Je bent bij haar in vertrouwde handen!

Angela Monincx

Aike heeft een open en toegankelijke houding wat het voor mij ontzettend veilig heeft gemaakt. Door haar ontspannen en persoonlijke aanpak zorgt ze voor een snelle verbinding met de rest van de groep (voor mij allemaal vreemden). Aike is een ontspannen coach die inspeelt op de behoefte van de groep met de kennis uit haar rugzak. Alles mag er zijn. Ze geeft je daadwerkelijk de ruimte om je eigen plek in te nemen.

Lucie Rijpstra

Ik vind Aike een kei in haar vak. Als Aike opstellingen begeleid dan staat ze in haar kracht. Ze werkt vanuit een diepe rust. Ze is open, betrouwbaar en werkt heel respectvol en intuïtief. Ze geeft mensen de ruimte in de opstelling. Het is een heel subtiel samenspel tussen mensen in de opstelling en Aike als begeleider waardoor nieuw perspectief op de vraag ontstaat.

Ingrid Kramer

De kracht van Aike is om bepaalde dingen te laten ontstaan, daar neemt ze de tijd voor. Het heeft mij verwondert hoe ze er voor weet te zorgen dat mensen een stap verder komen op hun levenspad. Ik ben dankbaar dat ik deze avonden mee mag maken.

Anne Middelveld

Aike is een sensitieve en tegelijkertijd daadkrachtige vrouw die weet wat haar pad is en het haar missie maakt anderen te helpen hun pad te vinden en plek in te nemen. Ze heeft een prettige, rustgevende manier van werken, waardoor er snel een veilige sfeer ontstaat. Een authentiek mens.

Annemarie Sweeris

Aike geeft vertrouwen en straalt rust uit. Ze vertelt rustig wat er gaat gebeuren en maakt een veilige bedding om je vraag te onderzoeken. Betrouwbaar en veilig.

Janneke de Kler

Aike is eerlijk, zorgzaam, gedreven en wil graag haar kennis en ervaring delen om anderen verder te brengen. Ze heeft zelf een aantal jaren geleden een belangrijke stap gezet door haar vaste baan op te zeggen en puur voor het ondernemerschap te gaan. Ondernemend is ze! Vanuit haar kracht van het doen van opstellingen blijft ze vernieuwende vormen vinden om zoveel mogelijk mensen verder te helpen. Tot zelfs aan de andere kant van de wereld. 

Mireille Kinket

Ik had een vraag betreffende mijn professioneel functioneren en de onzekerheid die ik daarin vaak tegenkom. Door de heldere vragen van Aike ontstond een opstelling die voor mij heel dienend was. Doordat zij mijn eigen kennis en kunde omtrent systemisch werk erkende, opende ik me gemakkelijk en liet ik me door haar leiden. Ze volgde waar nodig en stuurde aan waar noodzakelijk. Ze toetste regelmatig of het voor mij nog veilig was. Omdat ik goed weet hoe effectief een inzicht uit een opstelling kan zijn, had ik een hoge verwachting. En Aike heeft die meer dan bereikt. Haar liefdevolle betrokkenheid heeft mij verder op weg geholpen.

Margriet Veraart

Veraart Werkend Ontwikkelen

Wil jij je eigen plek innemen?

Ontdek hoe jij je eigen plek kan innemen zodat jij je vrij en blij voelt