Een andere kijk op angst

Als je stappen zet die buiten je comfortzone liggen kan dat heel ongemakkelijk voelen. Je wilt wel maar je durft niet. Je weet wat je hebt en je weet niet wat je krijgt.

Twijfel:

  • Zal ik wel? Of zal ik niet?
  • Zal ik nu? Of zal ik over een jaar?
  • Wat als ik de verkeerde keus maak?
  • Wat zullen ze wel niet denken?

De angst om te kiezen is soms zo groot dat het verlamd. Dat je helemaal niet meer kiest.

Wat voor mij een eye-opener was toen ik het boek van Tara Mohr, Playing Big las, is dat er niet één soort angst bestaat.

In de Hebreeuwse Bijbel worden twee verschillende woorden gebruikt voor angst.

Twee soorten angst: Pachad en Jira

Het eerste woord is Pachad. Pachad staat voor de angst voor ingebeelde gevaren. Pachad staat voor de te heftig reagerende irrationele angst die voortkomt uit zorgen over wat er zou kunnen gebeuren. Over de slechte uitkomst van zaken die wij ons inbeelden. De meeste mensen zijn heel vertrouwd met Pachad. Het doet zich voor als je bang bent dat je jezelf compleet voor schut zet. Dat je iets stoms zegt. Dat je nu eindelijk door de mand zult vallen. Dat je geen talent hebt voor het werk dat je doet en ga zo maar door.

In de Hebreeuwse Bijbel wordt nog een ander woord gebruikt voor angst: Jira.

Jira heeft 3 verschillende betekenissen:

  1. Het is het gevoel dat je overkomt als je een grotere ruimte inneemt dan waaraan je gewend bent
  2. Het is het gevoel dat je ervaart als je ineens veel meer energie krijgt dan je had
  3. Het is het gevoel dat ervaren in contact met je bron.

Als we Jira ervaren kunnen we dat het beste verwelkomen. Het ten volle ervaren en ervan genieten.

Als we weten dat er Pachad en Jira angst bestaat, dan kunnen we op een verstandige manier omgaan met angst. Zodat we ons niet laten verlammen in de angst maar een keuze hebben.

Pachad en Jira vragen verschillende reacties van ons.

Op die momenten dat je je ware stem laat horen, tegemoet komt aan de verlangens van je ziel, voor jezelf opkomt of je creatieve kant laat zien brengen allemaal Jira met zich mee. Doen wat je innerlijke mentor zou doen brengt vaak ook Jira met zich mee. Wanneer we die gevoelens eenvoudigweg het etiket ‘angst; opplakken maken we ons misschien nog angstigere, waardoor we ons misschien terugtrekken of overschakelen op het vaste patroon van vechten of vluchten.

Wanneer we Pachad voelen, de angst voor ingebeelde zaken moeten we heel anders te werk gaan. Pachad brengt ons meestal op een dwaalspoor, omdat per definitie de angst is voor dreigingen die weliswaar werkelijk aanvoelen, maar het niet zijn. Pachad speelt op als we denken dat onze comfortzone mogelijkerwijze wordt bedreigd, terwijl we ons in werkelijkheid niet perse moeten beschermen tegen potentieel emotionele risico’s. Sterker nog, we moeten juist de emotionele risico’s nemen die gepaard gaan met zichtbaarder en kwetsbaarder laten horen van onze stem en onze ideeën. Wanneer we Pachad ervaren, moeten we eraan werken niet meer vanuit angstgevoelens te reageren zodat onze daden niet meer worden ingegeven door Pachad.

Wat heb jij vandaag gedaan om Jira te ervaren?

Laat je reactie achter. Ik reageer altijd.

Hartelijke groet,