Manlief was streng en duidelijk begin december: Jij bent straks twee weken vrij. Punt.

Geen speld tussen te krijgen. En als ik eerlijk ben heb ik dat soms ook nodig. Ik hou van mijn werk. Ik geniet van het werken met klanten. En met een eigen bedrijf is er altijd wel iets te doen.

Eindsprint

December was een drukke maand waarin ik veel aan het werk ben geweest. En ik was het niet van plan, maar ik heb het toch gedaan: een eindsprintje getrokken. Omdat ik 2017 goed af wilde ronden. Het oude stemmetje: ‘Je moet je vakantie wel verdienen’ liet ook van zich horen. Doordat ik vaak onderschat hoeveel tijd iets kost, is dat niet helemaal gelukt zoals ik voor ogen had. Een knagertje…

En eigenlijk slaat dat nergens op, want ik kan die werkzaamheden ook gewoon in januari weer oppakken. Geen man overboord!

Tijd voor mezelf

De eerste vrijdagavond van de vakantie droomde ik op de bank weg bij wat ik allemaal in die twee vrije weken zou kunnen doen. Tijd voor mezelf. Tijd met het gezin. Tijd met familie. Etentjes met vrienden en vriendinnen. Lekker wandelen. Rondjes hardlopen. Puzzelen. Haken. Rummikub.

Vanaf de bank kijk ik naar de boekenkast. De stapel boeken die ik wil lezen ligt al op me te wachten. Ik word al blij als ik ernaar kijk…Deze vakantie ga ik die allemaal lezen! (Mensen die me wat beter kennen weten dat mijn vakantiegeluk deels wordt afgelezen aan het aantal boeken dat ik heb gelezen : ) ).

Drie boeken gelezen

Terugkijkend op de vakantie waren het twee fijne weken. Vol met gezelligheid, logeerpartijtjes, etentjes en feestjes. Ik heb genoten van de gezelligheid en de tijd samen. Maar de vraag of ik nu echt ben uitgerust en die dingen heb gedaan waar ik zo’n zin in had? Die vraag kan ik niet met een volmondig ja beantwoorden. De boodschappen, het huishouden en heen- en weer rijden van de meiden naar speelafspraakjes en logeerpartijtjes was ook gewoon onderdeel van de vakantie. En een boekenscore van drie gelezen boeken in twee weken tijd is voor mij bedroevend weinig.

Als ik eerlijk ben was het de afgelopen twee weken best even zoeken naar momenten voor mijzelf. Ik hou ervan om bewust stil te staan. Om even afstand te nemen van de dagelijkse hectiek. Te kijken waar ik tevreden over ben en waar ik meer van wil in mijn leven. Maar ook te onderzoeken wat me niet meer dient en ik los wil laten. En te voelen en te onderzoeken waar ik in 2018 meer ruimte voor wil maken.

Visionboard

Uiteindelijk is het me toch gelukt om een visionboard voor 2018 te maken. Ik heb op een regenachtige middag met een pot thee, kaarsjes, muziekje en een stapel tijdschriften heerlijk zitten knippen en plakken. Mijn visionboard heb ik thuis opgehangen bij mijn werkplek. Zo vergeet ik niet wat voor mij belangrijk is en waar ik mijn aandacht op wil richten.

Waar ga jij je op richten in 2018?

Hoe is dat eigenlijk voor jou? Ben jij 2018 uitgerust begonnen of ben je eigenlijk al weer aan vakantie toe? En heb jij helder voor jezelf waar je in 2018 je energie, tijd en aandacht aan wilt besteden?

In december heb ik ook een video met je gedeeld. Over welke dromen jij in 2018 eindelijk eens serieus gaat nemen. Mocht je die gemist hebben dan kun je ‘m hier kijken. Ook vind je hier de vragenlijst die je kan helpen om helder te krijgen waar jij in 2018 je tijd en energie aan wilt besteden. Op basis van deze vragen heb ik zelf mijn visionboard voor 2018 gemaakt. Deze manier werkt wellicht ook voor jou.

Misschien voel je nu wel heel sterk: in 2018 wil ik meer tijd, ruimte en aandacht voor mij. Of ga ik mijn dromen eindelijk eens serieus nemen. Ik ben heel benieuwd waar jij in 2018 meer ruimte voor wilt gaan maken. Laat je het me weten?

Hartelijke groet,

Aike

P.S. Wil je de leiding over je eigen leven terugnemen en vraag je je af of ik je daarbij kan helpen? Vraag dan nu een gratis persoonlijk adviesgesprek aan.