Op de verjaardag van mijn bedrijf, 6 september, kijk ik altijd terug naar de lessen die ik dat jaar heb geleerd. Die deel ik graag met je omdat ik denk dat er voor jou ook waardevolle inzichten in kunnen zitten.

Mijn 11 lessen uit mijn 11e ondernemersjaar zijn:

 1. In verbinding blijven met jezelf is de sleutel
  Als er veel speelt in je leven en werk kun je geneigd zijn om je schouders eronder te zetten en te gaan voor resultaat. Je kunt in de waan van de dag in de ‘doe’ en ‘actie-stand’ terecht komen. Door de dag te beginnen in verbinding met jezelf verloopt je dag meer ontspannen en met meer focus. Jij zit aan het stuur in plaats van dat je je laat leiden door de waan van de dag.

 2. Zorg goed voor jezelf
  Als mens en als ondernemer is het belangrijk dat je goed voor jezelf zorgt. Ik ben naast wandelen meer gaan sporten en yoga gaan doen. Ook ‘tijdens werktijd’. Dat geeft energie en ontspanning. Juist als ik denk dat ik geen tijd heb, ga ik toch. Daarna voel ik me altijd beter.
 3. Omring je met de juiste mensen
  Je omgeving is sterker dan wilskracht. Je versnelt je groei en ontwikkeling als je je omringt met gelijkgestemde ondernemers die ook groter durven dromen en doen. Dit regelen voor mezelf heeft mijn groei als mens en ondernemer versneld. Tegelijkertijd ben ik ook zo blij en dankbaar voor de steun van mijn man me geeft. Hij staat naast me, net als de fijne groep met mensen om me heen. Ook het werken met leuke klanten maakt het leven en het ondernemerschap zo’n cadeau.
 4. Als je het even niet meer weet, vertraag en zoom uit
  Als je veel op je bord hebt liggen kan het tegenstrijdig voelen om afstand te nemen van wat je aan het doen bent. Het kan aanvoelen als ‘zonde van je tijd’. Toch levert het veel op om jezelf die ruimte wel te gunnen: meer focus en helderheid.
 5. Vraag om hulp
  Het proces van het schrijven van een boek was een reis met pieken en dalen. Ik stapte in de valkuil van ‘zelf doen’ en heb te laat hulp ingeschakeld. Dat heeft me veel extra tijd en energie gekost. Een mooie les om eerder hulp in te schakelen van mensen die specialist zijn in de dingen die voor jou nieuw zijn.
 6. Investeer in je groei en ontwikkeling
  Het afgelopen jaar heb ik een heel stevige investering gedaan in een traject met een businesscoach. Mijn lijf voelde een ‘ja’ toen ik de stap wilde zetten. Mijn hoofd dacht echter: ‘je bent gek geworden’. Ik heb vertrouwd op mijn lijf en ben ingestapt. Zo’n investering is spannend want je krijgt van tevoren niet de garantie ‘of je het eruit haalt’ en tegelijkertijd weet ik ook van mezelf: If you pay, you pay attention.
 7. Samenwerken met de juiste mensen maakt alles lichter
  Als oudste dochter kan ik geneigd zijn om te denken: dat doe ik zelf wel ‘even’. Ik werk samen met een klein team van vakmensen en dit maakt alles lichter.
 8. Droom groot
  Op het feest dat ik vorig jaar gaf voor de 10e verjaardag van mijn bedrijf heb ik uitgesproken dat ik niet alleen een boek, maar een bestsellerboek wilde schrijven. Als je een grote droom hebt, zijn je acties anders: ik heb hulp ingeschakeld om een uitgever te vinden. Ik heb vooraf een plan gemaakt voor de marketing en wist dat ik hier ook tijd en aandacht aan moest besteden. Het is geweldig om te zien hoe dat uiteindelijk is gelukt! Dus droom groot en zet kleine stappen. Ik heb zoveel hartverwarmende berichtjes ontvangen van lezers. Dat blijf iedere keer bijzonder en zorgt ervoor dat ik regelmatig met een grote glimlach op mijn gezicht door de dag heen beweeg.
 9. De kracht van kleine stappen op dagelijkse basis
  Je denkt soms: wat maakt het nu uit of ik wel of niet een kleine stap zet. Afgelopen jaar heb ik weer ontdekt dat het wél uitmaakt. Ik blog al vanaf 2015 op wekelijkse basis en ben daar in september 2021 een podcast aan gaan toevoegen als joyproject. Het podcasten vind ik ook nog steeds leuk om te doen. Toch heb ik weleens getwijfeld: zal ik daarmee doorgaan? De Oudste dochter podcast had in het begin bijna geen luisteraars en het kostte toch tijd, geld en energie die ik niet in andere dingen kon steken. Achteraf gezien ben ik blij dat ik ben doorgegaan want je ziet nu het boek zo goed ontvangen is, dat oudste dochters de podcast ook ontdekken en de reacties van de luisteraars zijn hartverwarmend.
 10. Ik ben een lerende leider
  Afgelopen jaar heb ik mezelf de toestemming gegeven dat ik een lerende leider ben. Die toestemming geeft rust en ruimte als ik me onzeker voel of dingen anders lopen dan gedacht. Het geeft ruimte om te mogen leren met vallen en opstaan en af en toe hartelijk om mezelf te lachen.
 11. Vier je successen
  Het afgelopen jaar is een jaar geweest met hoogte- en dieptepunten. Ik heb ontdekt hoe waardevol het is om stil te staan bij mooie dingen die er gebeurd zijn en dat te delen met de mensen om je heen. Het helpt om meer aanwezig te zijn in het hier en nu, daar waar het leven zich afspeelt.

Wauw. Wat een jaar is het geweest. Ik kijk uit naar wat er nog gaat komen en wil je bedanken voor je steun, support en onze verbinding. Dat maakt me blij en dankbaar!