10 handvatten voor geweldige mensen

  1. Sluit een pact met jezelf. Alleen jij kunt je leven zo inrichten zoals jij het wilt leiden. Hoeveel geweldige zielen ook op jouw pad komen- het is en blijft jouw reis! Neem voor dat je altijd achter jezelf zult blijven staan: jij bent je aller-, allerbeste vriend.
  2. Fantaseer. Hoe ziet een perfect leven er voor jou uit? Wat is de droom die je zo fantastisch lijkt dat je hem jezelf gewoonweg ontzegt omdat het onmogelijk lijkt? De eerste stap richting dat leven zijn de beelden die jij voor ogen hebt.
  3. Laat jezelf versteld staan. Doe de dingen waarvan de adrenaline door je lijf giert. Stel jezelf de vraag: Wat is een actie waardoor ik versteld zou staan van mijzelf? Je innerlijke criticus zal meteen gaan kwetteren, maar weet dat die jou alleen wil beschermen tegen reëel en irreële risico’s. Ontdek dat je angsten kunt overwinnen en dat je innerlijke criticus er ook weleens naast zit.
  4. Ontwikkel een dikke huid. Soms krijg je een staande ovatie, soms boe-geroep. Raak er maar aan gewend dat je soms wint en soms verliest. Je krijgt juichende en vernietigende kritiek. Laat het idee los dat iedereen je aardig moet vinden.
  5. Wees heerlijk arrogant. Natuurlijk doe je dat niet, zo ben je helemaal niet. Maar een beetje meer arrogantie mag echt wel. Je kent ze wel: die mannen op je werk of in je omgeving die het hoogste woord hebben en vol zijn van hun eigen plannen. Probeer een beetje te doen wat zij doen. Een heel klein beetje maar. Dat is al genoeg.
  6. Zet vraagtekens. Zet vraagtekens bij het idee dat je er nog niet klaar voor bent. Terwijl jij bezig bent je kennis en kunde in de luwte te perfectioneren – want het moet allemaal nog beter – hebben je vrienden uit regel 5 ondertussen promotie gemaakt, salarisverhoging gekregen en worden hun ideeën wel uitgevoerd. Maar ze waren er niet meer klaar voor dan jij. Dus waag de sprong. Je ontdekt gaandeweg hoe klaar je ervoor bent.
  7. Wacht niet op een Oscar. Wacht niet op lof, bevestiging of een uitnodiging om je mening te geven. Niemand gaat je zien of horen tenzij jij zelf in de spotlight gaat staan en je mond opentrekt. Toon leiderschap en doe die dingen die je eng vind.
  8. Filter advies. De meest briljante mensen zijn bescheiden en staan open voor goede raad. Prima, maar realiseer je wel dat sommige mensen je alleen advies geven vanuit de gedachte: What’s in in for me…Of ze begrijpen niet waar je mee bezig bent, voelen zich bedreigd of hebben geen interesse.
  9. Tank op tijd bij…Als je naar deze stelregels leeft, stap je regelmatig uit je comfortzone. Houd goed in de gaten hoeveel energie je hebt. Als je merkt dat je uitgeput raakt, stop dan en tank bij door dingen te doen die goed voelen en je weer opladen.
  10. Laat andere mensen weten dat ze geweldig zijn. Laat andere mensen weten hoe bijzonder ze zijn en waarom. Neem er echt de tijd voor en nodig ze uit om het beste van zichzelf te laten zien. Wees je ervan bewust dat je diep van binnen misschien denkt: Ik heb moeten knokken en jij dus ook. Roem andere mensen en je zult zien dat je er heel veel voor terug krijgt.